Nyheter Vetlanda

1500 kom till kosläpp på gård i Skirö

Man trodde ju faktiskt att det bara är stockholmsungar som inte vet hur en ko ser ut på riktigt – men när Lars Brihall och hans fru Maria i Byestad släppte ut sina 55 SRB-kossor och två svartvita låglandskossor kom det 1 500 och tittade på!

Och visst är det kul att se vårrusiga kor släppa loss. Hur bra de än har haft det inne i ladugården är det de gröna ängarna de längtat efter i många månader. Det är många glada skutt och råmanden – rätt ovana skutt i många fall.

Men efter inomhusvistelsen finns det många anledningar att utröna vem det egentligen är som är ledaren. Det stångas och buffas både här och där. Innan sommaren är slut, ja det räcker med ett par dar, så är hackordningen klar. Dit ledarkon går, dit går flocken.

Sen är det också så förunderligt att det inte är endast är bland människobarn man mobbas. Mobbning finns också b land djuren, så ock bland kossorna. Det är en bland djurägarens många uppgifter att se till att mobbningen inte tar sig alltför drastiska uttryck.

Men av detta såg man inte så mycket denna första dag i det gröna. De många åskådarna hade roligt – de äldre mindes dessa kosläpp som en naturlig våringrediens, för de unga var det en aha-upplevelse att se mjölkförpackningens bild röra sig.

”Kosläppet har blivit en trevlig tradition”, konstaterar Lars Brihall. ”Det är lite mjölkmarknadsföring även om kossorna i kväll kommer att mjölka betydligt mindre än vad de brukar göra. Men det gör inget – de mår bra och behöver röra på sig lite.”

Än så länge får de komma in om nätterna, när det lir lite varmare får de vara ute dygnet runt om de vill.

Sen återstår att se om lantbrukarparet Brihall tänker komplettera besättningen med den urgamla svenska fjällkorasen med fet, god mjölk.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook