11 miljoner en struntsumma som räddar gravida kvinnor | Höglandsnytt
Debatt

11 miljoner en struntsumma som räddar gravida kvinnor


”Nu slipper gravida lägga ned sitt företag. Den 19 september klubbar vi i riksdagen igenom ett efterlängtat beslut. Gravida kvinnor kommer framöver slippa ställas inför det svåra dilemmat – avsluta sitt företag eller utsätta det ofödda barnet i magen för risker”, skriver Eksjö/Ydrepolitikern Emma Carlsson Löfdahl (fp) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.
[adrotate banner=”27″]
Det handlar om kvinnor som driver företag som målare, frisörer med mera, där man hanterar kemikalier som kan vara farliga för fostret. Hade de varit anställda hade de fått så kallad graviditetspenning på grund av risker i arbetsmiljön, men som företagare förväntats de skaffa sig andra arbetsuppgifter inom företaget. Som om en frisör skulle kunna sätta sig på kontoret i 9 månader, istället för att stå ute i salongen. Det funkar ju inte.

Det är inte många det handlar om. Regeringen uppskattar att det rör sig om drygt 80 kvinnor per år. Men ibland måste man ändra lagen även om det rör väldigt få. Bara för att det är det enda rätta. Kostnadsmässigt handlar det om en struntsumma, bara drygt 11 miljoner per år.

Lagen träder i kraft 1 januari 2014. Då kan alla kvinnor som driver företag inom riskbranscher äntligen få en rättvis behandling.

Emma Carlsson Löfdahl (fp), ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook