Nyheter

1100 bjöds till drogseminarium, 70 kom

Nätdroger har blivit ett gissel – för föräldrar, för tull och för polis. De unga har med teknikens hjälp fått en ny väg till de enkla inköpen. I dag behöver ingen söka upp en skum handlare på parkbänken.

Polisen tillsammans med regeringen och länsstyrelsen satsar mot hela ANTD-komplexet med information. Den första i länet genomfördes sent på måndagseftermiddagen på Njudungsgymnasiet i Vetlanda.

Totalt hade 1 100 inbjudningsbrev skickats ut.

70 föräldrar kom.

Har inte föräldrarna till barn på Njudungsgymnasiet större ingtresse än så för sina barn?

Lennart Abony, polisinspektör, som jobbat mycket för att få till det här seminafriet, var besviken.

Han hade knutit till sig två av de stora experterna i ämnet nätdroger, som kommit nerresande från Stockholm enbart för de här tv timmarna: Cecilia Fant, kriminalinspektör hos rikskrim, med 22 år inom polisen varav de senaste sex ägnats åt nätdroger, samt Jonas Karlsson, med 31 år bakom sig inom tullen, utredare med inriktning på droger.

De var båda helt överens om att handeln med nätdrobger är en handel i anonymitet. Det är lätt att beställa via nätet, köparen får en SMS-avisering och så har drogen nått sin användare.

Levereras den till bostaden är det enkelt för den unga att vara ”sjuk” och hemma från skolan den dag man vet att leveransen kommer med posten. O ch ska den hämtas på posten får inte fröken i luckan ställa några frågor eller ringa tilln polisen hur säker hon än är på att försändelsen innehåller narkotika.

Tullen gör varje dag stora beslag vid de två största införselorterna, Stockholm och Malmö. Man räknar med att det varje dygn kommer in 250 000 försändelser som innehåller någon form av drog. Tullare kan öppna, hundar kan sniffa, röntgenkameror kan genomlysa men det blir ändå en kamp mot en nerbrytande övermakt.

Både Cecilia Fant och Jonas Karlsson kunde bara konstatera att föräldrarna borde kunna vara det bästa vapnet mot nätdroger. Men då måste de våga fråga, ifrågasätta mera, lära sig hur näthandeln fungerar.

”Vi jobbar för att rädda liv”, konstaterade de i en enkel sammanfattning.

Och så kommer det ynkliga 70 personer för att höra hur livräddarna jobbar.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook