Aneby Ekonomi Höglandet Toppnyheter

125 jobb bort på Höglandet – ”giriga” ägare lägger ner fabriken

”Det handlar om pengar och girighet”, säger en av de anställda på lekplatstillverkaren Hags fabrik i Aneby till Dagens Arbete om nedläggningsbeslutet som innebär 125 arbetstillfällen försvinner.

Under hösten läggs pulverlackeringsavdelningen ner och nästa år hela tillverkningen som istället flyttas till Polen eftersom ägarna (Hags ägs av ett bolag med säte i USA) tror att det blir billigare där. 125 anställda i tillverkningen mister sina jobb men redan har många slutat och tagit nya jobb. Enligt DA innebär det att Hags tvingats ta in 70 s k bemanningsanställda för att kunna hålla leveranstiderna.

Nyligen presenterades en s k löntagarrapport som facket beställt. Den visar att Hags går med god vinst och ger hög aktieutdelning till ägarna, knappt 400 miljoner kr på de senaste fyra åren. Vinstmarginalen har varit 18 procent och pengar har tagits från bolaget för att stött koncernens verksamhet i Storbritannien som gått knackigt. Därmed har investeringarna i fabriken i Aneby drabbats hårt. Ett effektiviseringsprogram inleddes också med målet att spara drygt 15 miljoner kr om året men den satsningen avbröts. Utredningen sågar därmed ägarnas skäl till nerläggning helt och menar samtidigt att riskerna med en flytt är mycket stor eftersom de största kunderna fortfarande finns i Norden.

”Rapporten bekräftar det som vi redan fört fram i förhandlingarna. Tyvärr valde företaget inte att lyssna på oss. Det är bara att beklaga”, säger fackklubbsordföranden Peter Nordmark till Dagens Arbete.
”Vi vet att vi har den lokala ledningen med oss. Beslutet är bortom all rim och reson”, säger en anställd på lackeringsavdelningen till DA.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook