Ekonomi Eksjö Höglandet Jönköpings län

1,6 procent – rekordlåg arbetslöshet i Eksjö

Arbetslösheten i Eksjö kommun har fortsatt öka under året. Från 6,3 procent i januari till 6,4 procent i februari, enligt Arbetsförmedlingens senaste statistik.

Eksjö kommun har dock fortsatt Höglandets lägsta arbetslöshet men de största delarna av övriga Jönköpings län har lägre arbetslöshet.
Ökningen av arbetslösheten sedan i höstas då den låg på drygt 5 procent tillskrivs enligt Arbetsförmedlingen inflyttning från utlandet.
Vid uppdelning i grupper visar det sig att arbetslösheten bland ungdomar är drygt 11 procent och bland utrikes födda hela 28 procent medan den för övriga ligger på 1,6 procent, nästan lika lite som i rekordkommunen Habo.
”Den relativa arbetslösheten bland inrikes födda i länet var 3,6 procent i februari. Detta innebär en situation där det är relevant att prata om full sysselsättning för gruppen. Nästan hela potentialen på arbetsmarknaden, det vill säga den lediga arbetskraften, är alltså född utanför Sverige”, konstaterar Arbetsförmedlingen i sitt senaste statistiska meddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook