Debatt Opinion

Varför saknas det lärare?

Det börjar bli luckor i lärarleden. Därför söker vi dig, positiva ja-sägare, som biter ihop och förstår att gilla läget. Du är stresstålig och kan ha många bollar i luften, medan din kommunikativa förmåga gränsar till det övernaturliga.

Du bör ha en mångårig erfarenhet av konflikthantering, gärna i mellan­östern. En vaktutbildning eller tjänstgöring inom ordningspolisen är att före­dra. Djupa och breda kunskaper inom psykiatrin och/eller i allmänsjukvården ger förtur. Vaktmästaregenskaper är ett måste. Du är väl förtrogen med kommunal möteskultur där du förväntas prata utan att säga något. Dina förmågor att uttrycka sig i det svenska språket är goda och dina skriftliga formuleringar håller skolinspektionen och advokater på behörigt avstånd. Vidare är du en person som är van att hålla ett högt tempo. Du anser att huvudvärk och högt blodtryck är ett kvitto på ett väl utfört arbete.

Arbetstiderna är dagtid, kvällstid och helger, samt alla andra tidpunkter på dygnet och veckan. Sommarledigheten ger dig ett fint tillfälle att lära känna dina egna barn och din partner, alternativt hitta en ny partner.
Läraryrket är en livsuppgift som generar värden, som inte går att värdesättas. Därför bör du betrakta det blygsamma bidraget till lön som en ren bonus. Andra förmåner är fri tillgång på tevatten, Treo och blyertspennor.

Adekvat utbildning krävs, juristlinjen eller byråkratprogrammet, alternativt en lång erfarenhet på ett statligt verk. Viss undervisning kan före­komma. Därför är pedagogisk erfarenhet meriterande. Vi sätter stort värde på personlighet. Lojalitet, tystnad och tjänst­villighet är ledorden. Eftersom gratisarbete är en del av lärarkulturen bör du ha en bakgrund inom ideella verksamheter.

I Sverige ger vi kvinnor lägre lön. Därför ser vi helst kvinnliga sökande. Gärna unga med utflugna barn.
Märk din ansökan: ”Ekonomisk belastning”.
Varför det saknas lärare? Ingen aning, vi är lika förvånade som du.

Jocke

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

8 Comments

 1. Nej, jag förstår inte heller varför så få söker till utbildningen
  för ett sådant kanonjobb.
  Kan det vara så att man vill bli lärare för att man älskar att undervisa
  men sen inte får göra det på jobbet.
  Anders, lärare sedan 1963

 2. Dagens lärararbete beskrivet på pricken! Det som kanske kan vara värt att nämna är att man bör vara ekonomiskt utbildad då budgetansvar och bokföring även det faller på lärarens arbetsuppgifter. Stora kunskaper inom konflikthantering och föräldramotstånd är också viktiga egenskaper.

  När man sitter i möte med ett barn och dess föräldrar och får förklarat för sig att eleven inte gjort sina läxor pga fotbollsträning eller annat så börjar man undra var fan prioriteringarna ligger!

  Lärare sedan 1998

 3. Man bör också vara bra långdistans löpare då konfrontation uppstår mellan dig som lärare och eleverna.

 4. Nu väntar vi bara kommentaren; vad ni gnäller, ni har ju 2 månader ledigt, höstlov och en massa annat. Förekommer er genom att säja till er att ni är mer än välkomna att arbeta 45 Tim/vecka för en skitlön och där det roliga(undervisning) är en bisyssla till allt annat.

 5. Lärare är ett skitroligt arbete, man känner verkligen att man gör skillnad. Arbetstiden är flexibel och man har stor frihet att disponera sin tid. Man kan välja om man vill göra alla sina timmar på plats eller en del av dem hemma. Man har den otroliga förmånen med de långa ledigheterna. Alla yrken har för och nackdelar, jag har haft flera yrken innan jag började som lärare, i industrin och på krogen bla, och skulle absolut inte vilja byta tillbaka. Jag är så trött på alla kollegor som gör sig själva till offer, det är väl ingen som tvingat er att bli lärare. Är det så eländigt som man påstår är det dags att göra något åt sitt liv. Byt yrke! Det har jag gjort när jag inte trivts.
  Det som jag tycker är sorgligt i vårt samhälle är att när man väljer att jobba med människor i någon form så värderas det så lågt ekonomiskt och om jag nu ska gnälla på något så är det att lönen inte motsvarar den insats som jag gör för samhället.

 6. Kan bara instämma, klockrent !
  Tyvärr skrattar man lite igenkännande men egentligen borde man bli förbannad för att det är så här lärarrollen har blivit…. Blev färdig lärare 2004 men har redan bytt karriär trots att jag gillar att vara lärare, att möta eleverna och få vara en del av deras utveckling- och kunskapsresa.
  Kan bara hålla med dig D_A, trivs man inte gör något åt det, det gjorde jag ! Tyvärr måste jag säga att så länge arbetsförhållande är var de är i dagens skola, så länge utbildning inte är mer prioriterat bland våra politiker, så länge neddragningarna görs på personal och klasserna blir större och större och personalen färre och färre, så länge lönerna är som de är, då kommer INTE jag tillbaka, även om jag skulle vilja. Det är inte värt det helt enkelt. Jag har hellre ett ok jobb med bra arbetsförhållande och bra lön. Tyvärr, den krassa sanningen !!!

  Men till alla lärare som finns kvar där ute, ni gör ett fantastisk jobb, fortsätt kämpa och njut av ert sommarlov, det är ni mer än väl värda !!

Kommentarer avstängda