Nyheter Sävsjö

19-åring åtalas för mordbrand i Stockaryds kyrka

Nu åtalas den 19-årige man som försökte bränna ner Stockaryds kyrka på nyårsdagen i år. Åklagaren vill ha mannen dömd för grov mordbrand.

Eksjö tingsrätt väntas inom kort kalla till rättegång mot 19-åringen från Västsverige som ska ha försökt bränna ner Stockaryds kyrka.
Åklagaren anser att brottet är grovt eftersom det fanns fara för att stora kulturvärden skulle gå förlorade, liksom ekonomiska värden. Kyrkan värderas till drygt 30 miljoner kronor men är naturligtvis ovärderlig kulturhistoriskt.
Åklagaren menar också i sitt åtal att det fanns fara för andra människors liv.
Den 19-årige mannen greps i anslutning till gärningen och satt sedan häktad i ett par veckor.
Av åtalsbeskrivningen att döma var 19-åringen förberedd med ett par tändare. Han använde också sen sprayburk och ljusstakar som tillhörde kyrkan.
Polisen har beslagtagit mannens kläder som han bar på nyårsdagen och dessa kläder är en del av bevisningen.

19-åringen hade stuckit iväg från ett behandlingshem i Stockaryd och han har i förhör med polisen berättat att en annan intagen ska ha befunnit sig vid kyrkan när brottet ska ha begåtts.

Det är en omfattande utredning som nu ligger bakom åtalet. Bland annat tänker åklagaren kalla ett 10-tal vittnen (bland annat poliser, behandlingspersonal och kyrkoanställda) och man har låtit göra en bedömning av kyrkans kulturhistoriska värde.

Det är tänkbart att rättegången också kommer innehålla ett besök i kyrkan.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook