20-årsregnet föll brutalt – många översvämningar efter kraftiga regn | Höglandsnytt
Småland

20-årsregnet föll brutalt – många översvämningar efter kraftiga regn

20-årsregnet kom till slut. Torka på Höglandet och i Småland. Skyfall och översvämning i Skåne. Varning för vattenbrist i Bolmen vars vatten skåningarna dricker av.

Kraftiga regn orsakade problem med översvämningar på flera platser i Bjuvs kommun, Helsingborgs stad och Åstorps kommun under söndagen. Minst ett 40-tal villor och många vägar har svämmats över. På måndagen hade vattnet runnit undan.

Intensiteten och varaktigheten i regnet som uppmätts definieras som ett så kallat 20-årsregn, det vill säga ett regn som statistiskt återkommer vart 20:e år.

Det har varit lokala, kraftiga och mycket varierade regn med stora skillnader i intensitet, utbredning och volym. Detta gäller även på korta avstånd. VA-ledningar har historiskt byggts för att klara minst ett 10-årsregn.

– Vid stora nederbördsmängder blir avloppsledningssystemen hårt ansträngda och klarar inte att föra bort allt vatten. Även igenkorkade rännstensbrunnar bidrar till översvämningsrisk, säger Andreas Lagerblad, chef för avdelning Rörnät på kommunalförbundet Nordvästra Skånes vatten och avlopp, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook