Nässjö

200 flyktingar till skola i Nässjö – kommer imorgon

Efter besked idag tisdag om att en nedlagd skola ska bli hem åt 200 asylsökande förbereder sig nu Nässjö kommun att ta emot de första flyktingarna imorgon onsdag.

[adrotate banner=”28″]
Gamla Viebäcks folkhögskola blir nu asylboende åt cirka 200 personer från troligtvis mestadels Syrien efter att Migrationsverket tecknade avtal i fredags med ett bolag om att hyra lokalerna, rapporterar SR Jönköping.

Hela ärendet har gått snabbt. Migrationsverkets planer kom kommunen till del först för 14 dagar sedan. De första flyktingarna kommer redan imorgon onsdag. Nässjö kommun ska nu också hjälpa till med platser i skola och förskola åt barnen.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

19 Comments

 1. Är det kö till barnomsorgen så hoppas jag att våra egna barn inte prioriteras bort…..

 2. Tänk om Nässjös politiker var lika snabba att ta hand om sina äldre. Vilken äldrevård kunde vi inte få då i kommunen… 200 platser kvar i kransorterna, nära de kära! Nästan att man längtar till hemmet…

 3. Ska bli intressant att se var dessa flyktingar placeras sedan….för inte lär det bli på gatorna där dom styrande i Nässjö bor eller på deras barns skolor. Jag förstår att dessa flyktingar behöver vår hjälp, men vad jag inte förstår är hur politikerna i Nässjö på ren svenska är så dumma att dom tror att kommunen klarar detta ekonomiskt! Men här står dom med öppna armar och bakom står SD politikerna och gnuggar sina händer för dom lär väl vara största partiet i Nässjö snart!

 4. Kommunen får ett stadsbidrag för varje nyanländ som tas emot i kommunen (schablonersättning) som ska täcka kostnaderna för bl.a. svenska för invandrare (SFI), samhällsorientering, tolkar och särskilda introduktionsinsatser inom skolan och förskolan. Arbetslösheten borde minska pga flera arbetstillfällen på dagis skolor mm. Jag förstår inte hur SD skulle kunna vända det till det negativa, då ljuger de iså fall.

  1. Tror du själv på det? Det genererar inga nya jobb på skolor och dylikt. Det blir bara merjobb för befintligt anställda. På pappret ser det bra ut men i verkligheten tror jag bara klasserna blir större. Tyvärr.

  2. Bidrag bidrag bidrag bidrag bidrag bidrag, är det allt ni kan eller? Kasta mer pengar på problemet så försvinner det till sist? Det har det inte gjort på 30 år, så ge upp. Om du inte ser vansinnet kan jag bara beklaga.

  3. Inte konstigt att dom styrande sitter där dom sitter år ut och år in och våra skolbarn och gamla får det sämre och sämre. Vem tror du står för notan till slut. Jag bryr mig inte ett dugg om vad SD säger eller inte säger, men till och med du måste förstå att det är något som är galet när man drar in den varma maten på äldreboenden för att det inte finns pengar och att staten lånar pengar utomlands för att vi ska ha råd med försörjningen av alla flyktingar som kommer till Sverige.

 5. Jag antar att barnen får gå i skolan i Bodafors. Då blir det ju lika många barn i klasserna som det är i Nässjö. Politikerna har ju tidagare undrat varför resultaten är bättre i Bodafors. Nu får de ju svaret, när klasserna blir lika stora och en stor del inte kan svenska överhuvudtaget.

 6. Läste nyss om den serbiske pojken. Om man nu har resurser till 200 syrier hur kan man då skicka en liten pojke till Serbien där han riskerar att dö i sin sjukdom?!

  1. Mariannelund ligger visserligen inte i Nässjö kommun. Vilka som får stanna och vilka som kastas ut igen har alltid varit upp-och-nervänt. Gränserna är i princip obevakade men skötsamma, integrerade familjer som har lärt sig språket och betalar skatt är plötsligt ovälkomna efter femton år. Det är nästan så att man kunde tro att folkets intressen inte ligger till grund för besluten.

 7. Nässjö ska med tacksamhet ta emot dess vinstlotter för kommunen. Vi behöver fler flitiga och arbetsamma människor som kan arbeta inom vård och omsorg då svensk ungdom gärna undviker dess arbeten trots att allt fler äldre behöver vård och stöd på gamla dar..
  Vi skall vara tacksamma över att någon vill komma till denna kalla nord för att hjälpa oss i Sverige och jag hoppas att dessa människor inte kommer att bli utsatt för olika typer av rasistiska påhopp från extremhögern!

 8. Seved…..jag förmodar att du skriver detta med glimten i ögat och med mycket ironi.

 9. Seved, läser jag i kommentarsfältet att ungdomar inte tar äldrejobben. Det stämmer inte. Kommunen har inte råd att ta in de unga inom dessa jobb. Så vad är det som säger att de nyanlända skulle ta dem? Äldrevården kräver utbildning. Det skulle väl i sådana fall vara om man lät dessa arbeten bli ett sorts projekt där man låter detta bli integrationsarbeten. Men det hoppas jag inte med tanke på att det krävs utbildning för detta men vem vet? Om några år kanske äldrevårdare inte kräver utbildad personal. Jag spekulerar

 10. Nu är det så att åldervården inte klarat sig utan invandrare är innom hemtjänsten och stor det av dom som jobbar inom åldringsvpården har utlänsk bakrund:Och utbildning ja många invandrare som kommer har efter gynisal utbildning till mycket större del än vad sverskar har

Kommentarer avstängda