Nyheter

ANLAGD HUSBRAND – Kvinna hittad död

Man döms för två mordbränder till många års fängelse.

Den 16 juli 2018 blev en bostad i ett radhus i Rotebro, en av de många livsfarliga och urartade förorterna kring Sthlm, totalförstörd av en brand. I samband med detta avled även en kvinna som befann sig i bostaden. Den 2 augusti 2018 brann det i en lägenhet i Rotebro. Den kvinna som bodde i lägenheten räddades undan branden av brandkårspersonal.

Den åtalade mannen har nu fällts av en enig Attunda tingsrätt. Det har inte funnits något vittne som sett mannen inne i bostäderna i samband med att det brunnit eller någon bindande teknisk bevisning.

Mannen har dock varit i omedelbar närhet av båda platserna då det brunnit. Rätten har också funnit att han kan ha haft motiv att anlägga bränderna och att rimliga alternativa möjligheter saknas. Detta, i förening med likheterna mellan gärningarna och andra försvårande moment, har lett till att rätten funnit styrkt att de båda bränderna har anlagts av mannen.

Den första händelsen har tingsrätten rubricerat som grov mordbrand och grovt vållande till annans död, den andra som mordbrand och försök till mord.

– Att mannen i fråga om den första händelsen inte döms för mord beror bl.a. på att utredningen ger stöd för att han kan ha trott att bostaden var tom när han anlade branden, säger rättens ordförande rådmannen Rikard Backelin i ett pressmeddelande.

Tingsrätten har bestämt påföljden till fängelse tolv år. Mannen ska även betala skadestånd med sammanlagt knappt 500 000 kr till den avlidnas syster, till den kvinna som drabbades av den andra branden samt till de personer som bodde i det första bostadshuset och deras närmaste grannar.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook