250 personer släcker storbranden – så går arbetet till | Höglandsnytt
Höglandet Jönköpings län

250 personer släcker storbranden – så går arbetet till


Branden som startade i söndags vid lunchtid i Lanna i närheten Bredaryd täcker i nuläget under onsdagen ett område på ca 300 hektar på Flymosse. Räddningstjänsten har delat upp området i fyra sektorer.

Räddningstjänstens mål för onsdagen är att släcka punkter som brinner inne i området samt att säkerställa begränsningslinjen och att jobba sig inåt och vattenbegjuta. Under tisdagsnatten gick man ner till tre sektorer och nu under onsdagen arbetar man åter i fyra.

  • Sektor 1: Delvis sprinklat område som kommer släckas från både mark och genom vattenbombning.
  • Sektor 2: Finns glödbränder inne i området som har släckts under natten och arbetet fortsätter under dagen.
  • Sektor 3: Finns glödbränder inne i området som har släckts under natten och arbetet fortsätter under dagen.
  • Sektor 5: Få glödbränder, det mesta i området är släckt. Under dagen kommer området att kontrolleras.

I de mossbelagda områdena har vegetationen brunnit ner och läget anses i nuläget stabilt. I de insprängda skogsbeklädda områdena finns glödbränder som under dagen ska bekämpas i de fyra sektorerna genom släckning från marken och luften.

Ca 120 brandmän från RäddSam F samt Västra Götaland och Halland kommer under dagen att arbeta med fortsatt brandsläckning av området. Ett hundratal personer kommer att delta från Försvarsmakten, bland annat genom att med bandvagnar bekämpa uppflammande bränder i området, gräva i marken för att komma åt att släcka rötter, stubbar och vegetation samt att arbeta med slangdragning. Två helikoptrar kommer under dagen att vattenbomba. Totalt är närmare 250 personer insatta på plats.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook