”Annie Lööf skolkar som näringsminister”

”Vi står inför en allvarlig situation på svensk arbetsmarknad, men Annie Lööf (c) fortsätter att skolka som näringsminister”, skriver riksdagsledamot Carina Hägg (s) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Vi står inför en allvarlig situation på svensk arbetsmarknad, men Annie Lööf (C) fortsätter att skolka som näringsminister. Varselvågen fortsätter att svepa in över Sverige. Mindre företag varslar i länet och hela landet är drabbat. Husqvarna, SAS, Ericsson, SSAB och Volvo är några exempel på företag som varslar ett stort antal anställda.

I dagarna släppte Arbetsförmedlingen senaste varselsiffran. Den pekar på att under oktober ökade antalet varsel till cirka 10 300 personer, jämfört med 5 700 för ett år sedan. I Jönköpings län har 2 227 personer varslats under 2012 varav 421 personer bara i oktober.  Detta skapar oro och osäkerhet hos många människor; kommer jag att ha mitt arbete kvar? Hur kommer min ort att drabbas?

Utseendet på arbetsmarknaden är djupt bekymmersamt ur alla aspekter. Inte minst när det gäller jämställdhet. Nyliberalismens konservatism begränsar inte minst kvinnors möjligheter. Annie Lööfs förebild Margaret Thatcher stod för såväl traditionella könsroller, sänkta löner som osäkrare anställningar. Konsekvenserna av regeringens felriktade jämställdhetspolitik blir extra kännbara på grund av massarbetslösheten. Vi har länge varnat för att kvinnor i offentlig sektor kommer att drabbas av andra vågen genom nedskärningar. Granskar man Arbetsförmedlingens prognoser syns det tydligt att många kvinnor kommer i kläm. Överskottet av arbetskraft finns i hög grad inom kvinnodominerade yrken: barnskötare, vårdbiträden, köks- och restaurangbiträden och så vidare. Det är också här vi hittar en stor del av alla deltidsarbeten. Kvinnor erbjuds många gånger enbart deltidstjänster och osäkra anställningar. Den andra vågen av krisen slår hårdare mot kvinnor.

Jämställdheten ökar när det råder en stark välfärd, kvinnor har jobb och är ekonomiskt självständiga. Samtidigt får regeringens åtstramningar på utbildningssidan negativa följder. Relaterar vi återigen till Arbetsförmedlingens prognoser talas det om en framtida efterfrågan på exempelvis högskoleutbildad vård- och omsorgspersonal. Problemet är att förutsättningarna att fylla det behovet försvinner genom att regeringspartierna drar in resurser för högskolor lokalt. Sammantaget blir resultatet en jämlikhetsfälla av stora mått. Det är oförsvarbart att regeringen inte ingriper när utvecklingen går i motsatt riktning. S-Kvinnor kräver en samlad jämställdhets- och näringspolitik – för jobben.

Carina Hägg, ordförande s-kvinnor Jönköpings län


Publicerat

i

,

av

Etiketter: