Debatt Nässjö

300 procent högre socialbidrag i Nässjö kommun

Kostnaderna för försörjningsstöd (socialbidrag) är 300 procent högre i Nässjö än i Nybro kommun och Nässjö kommun ligger på 33e plats över kostnader för försörjningsstöd per invånare, konstaterar en grupp Nässjömoderater i ett debattinlägg och de vill nu se förändring.

Enligt moderaterna kostar socialbidragen varje Nässjöbo 2000 kr om året.
”Försörjningsstödet ska vara behovsprövat och det ska ställas krav på att den enskilde har gjort allt för att själv klara sin försörjning. Målet är att försörjningsstödet ska vara tillfälligt och att den enskilde ska bli självförsörjande så snabbt som möjligt. Har man arbetsförmåga men är arbetslös ska man stå till arbetsmarknadens förfogande. Det innebär att vara anmäld på Arbetsförmedlingen samt aktivt söka och ta emot erbjudet arbete eller annan sysselsättning för att kunna få försörjningsstöd. Detta har inte varit självklart i Nässjö tyvärr”, skriver bl a Malin Olsson (m), vice ordf i IFO-nämnden, i sin debattartikel.

Moderaterna vill ni införa ett s k jobbtorg med handläggare och personal från kommunen, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Partiet vill också göra utredningar så att personer med försörjningsstöd men utan arbetsförmåga kan överflyttas till Försäkringskassan, anställa ca 40 arbetslösa vuxna och unga vuxna med försörjningsstöd i kommunen, starta utbildningar inom vård och omsorg för mellan 15 och 30 vuxna arbetslösa per år och öka antalet anpassade anställningar för missbrukare.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Tyvärr är det inte en självklarhet att det ställs krav på att en politiker är ute och ser vardagen i vitögat . Det enklaste är att hålla sig inom hemmets trygga väggar efter arbetstid . Det är ingen nyhet att kostnaderna skenar iväg. För att inse vad som är problemet i Nässjö så är det bara att lyfta på arslet och gå ut i centrum så behöver man ingen längre promenad innan man bildat sig en uppfattning om hur illa det egentligen är ställt. Det går inte att sitta hemma i Tv-soffan och fly undan verkligheten för att senare skapa sig en uppfattning uppbyggd på tjänstemannarapporter.

Kommentarer avstängda