Nyheter

35 svenska husföretag vill bygga i Japan

Svenska husföretag har engagerat sig för att få fram bostäder till jordbävnings- och tsunamioffren i Japan. Aktionen samordnas av branschorganisationen TMF. Under påskhelgen gick anbudet på 5 000 bostäder att levereras under tre månader till Japan.

Efter samråd med bl a japanska ambassaden stod det klart att man i första hand ville få fram en enkel byggnad till rimligt pris.

Från svensk sida har man tagit fram ett litet parhus, som samtliga TM F-medlemmar kunde räkna på strax före påsk. Totalt har man fått in 35 anbud.

”Ett samlat svensk anbud var enda chansen enligt våra japanskan kontakter”, förklarar Anders Rosenkilde, projektansvarig på TMF.

Det svenska anbudet har sedan behandlats av ett japanskt konsultföretag som i sin tur sammanställt ett anbud, där de svenska husen försetts med japansk inredning, japansk byggentreprenad och service. Allt har sedan gått vidare till det japanska ministeriet.

Många av de svenska företagen ser det här som ett tillfälle att marknadsföra svenska bostäder för permanent boende i Japan.

Men det är många som vill vara med och dela på den japanska kakan. Totalt har det japanska ministeriet tagit emot 300 anbud från producenter/leverantörer i hela världen.

Hur det går för de svenska tillverkarna får TMF besked om i mitten av den här månaden har man lovats.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook