Höglandet Nässjö Nyheter

40 minuter snabbare till Stockholm med svenskt ”snabbtåg”

40 minuter snabbare med tåg från Nässjö till Stockholm och en halvtimme snabbare till Malmö med nya ”svenska” snabbtåg och på upprustad stambana. Det tror ansvariga för projektet Gröna tåget på Trafikverket kan bli verklighet om några år.

Nyligen hölls ett seminarium i Stockholm bland annat om hur konventionella tåg ska kunna köra i 250 km/tim på upprustade järnvägar som till exempel Stambanan förbi Nässjö. Med inte alltför stora uppgraderingar av tåg och järnväg skulle restiden mellan Stockholm och Malmö kunna sänkas med drygt en timme mellan Stockholm och Malmö.
Det skulle innebära knappt 40 minuter kortare restid till Stockholm från Nässjö, två timmar istället för dagens 2:40. Söderut skulle det ta knappt en halvtimme kortare att ta sig till Malmö från Nässjö C, inte ens en och en halv timme jämfört med dagens knappa två timmar.
– Vi ser nu att riktigt snabba svenska tåg inte är någon avlägsen vision utan en fullt realistisk möjlighet inom en snar framtid, säger Tohmmy Bustad, programansvarig för Gröna tåget på Trafikverket.
Gröna tåget har provkörts och utvecklats sedan 2005 och slog svenskt hastighetsrekord med 303 km/tim på raksträcka vid Töreboda.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook