Nyheter Småland

44 000 liter diesel – risk för mycket stort utsläpp från fartyg


Det var inte bara en fylla och en grundstötning. Det havererade ryska lastfartyget utanför Smålandskusten söder om Oskarshamn riskerar också att läcka tiotusentals liter med diesel och olja.

Grundstötningen skedde mitt under pågående militärövningen Aurora 17 och nära både kärnkraftverket och Mönsterås bruk under sena natten/gryningen på lördagen.

Foto: Kustbevakningen

Kustbevakningens fokus nu är att förebygga ett eventuellt utsläpp med hjälp av länsor. Ingen olja har ännu läckt ut från fartyget som sedan lördagsmorgonen står på grund söder om Oskarshamn. Men att läget är oförändrat innebär inte att riskerna minskar.
‒ Ju längre fartyget står på grund desto sämre är det, säger Filip Lundgren, räddningsledare på Kustbevakningen, i ett pressmeddelande.

Skrovet nöter mot sten på tre ställen: förut, på mitten och strax bakom mitten. Fortfarande finns 44 000 liter diesel ombord samt en mindre mängd tjockare oljor. Runt om platsen där fartyget står är det mycket grunt, vilket försvårar för Kustbevakningens miljöskyddsfartyg att komma intill. Med hjälp av mindre fartyg och båtar ska båten länsas in.

‒ Vi lägger som ett förband runt fartyget för att avgränsa ett eventuellt utsläpp. Riskerna för utsläpp ökar när fartyget väl ska dras loss, säger Filip Lundgren.
Det är fortfarande oklart när en bärgning, som är ägarens ansvar, kan komma att ske.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook