50 miljoner kr – nu ska Eon stoppa strömavbrotten

Det svenska elnätet genomgår just nu en genomgripande förändring. Ökad leveranssäkerhet, klimatomställning och ökad kapacitet främst till städerna, ligger bakom förändringen. Nu har turen kommit till Sävsjöström, en fördelningsstation i Uppvidinge, där leveranssäkerheten är huvudanledningen till uppgraderingen.

– Vi satsar 50 miljoner kronor på att höja leveranssäkerheten till ungefär 10 000 kunder i området, berättar David Håkman, projektbeställare på Eon, i ett pressmeddelande.

Det svenska elnätet är uppbyggt i tre delar. Stamnätet, som flyttar elen över långa sträckor. Detta elnät ägs av statliga Svenska kraftnät. Därunder tar regionnätet vid. Det är fortfarande mycket stora elledningar som sprider elen över stora områden. Slutligen har vi lokalnätet. Det är den sista delen av elnätet som distribuerar elen till slutkunderna.

– Tittar vi tillbaka på de senaste 10 – 15 åren, har vi investerat stora pengar i att vädersäkra lokalnätet, berättar David. I dag är stora delar av detta elnät nergrävt och vi har kunnat se hur leveranssäkerheten ökat betydligt.

Stationen i Sävsjöström är en del av regionnätet.

– Hit kommer 130 000 volt in. Den elen transformerar vi ner till 50 000, 20 000 och 10 000 volt. 50 000 och 20 000 volt matar flertalet mindre stationer i Uppvidinge kommun, till exempel Åseda, Lenhovda, Älghult, Klavreström med flera. 10 000 volt matar närområdet runt Sävsjöström. Det vi kommer att göra är att vi kommer att byta i princip all utrustning i stationen, samt bygga om befintlig byggnad som ska hysa kontroll- och reglerutrustning.

Arbetena startar i slutet av februari och beräknas vara klara hösten 2019.

– Under ombyggnaden kommer vi att göra omkopplingar i elnäten som kan innebära en viss förhöjd risk för avbrott, men rimligen ska det inte hända något. När vi är klara med ombyggnaden och anläggningen är intrimmad, ska däremot leveranssäkerheten höjas betydligt, avslutar David Håkman.


Publicerat

i

, , , ,

av

Etiketter: