Debatt

510 jobb hotas på Höglandet


”510 ungdomsjobb hotas på Höglandet”, skriver tre företrädare för Moderata ungdomsförbundet (Muf) på Höglandet i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

Den 15 april presenterade regeringen sin vårbudget. Den nya budgeten pekar ut färdriktningen för Sverige och den ser inte ljus ut. Höjda skatter på jobb och företagande och en tredubbling av ungdomsskatten kommer slå undan benen för alla de ungdomar som vill bli självständiga, stå på egna ben och uppfylla vardagsdrömmar. I Vetlanda kommun hotas 174 ungdomsjobb och i Eksjö kommun hotas 73 ungdomsjobb. I Höglandsregionen hotas 510 ungdomsjobb.

Den största intäkten i regeringens budget är en tredubbling av ungdomsskatten. Nästan 16 miljarder kronor ska tas från unga som precis tagit klivet ut på arbetsmarknaden och regeringens ”jobbsatsning” för unga är på 1,5 miljarder kronor och då på åtgärder som misslyckats för 15 år sen. Den såkallade 90-dagarsgarantin har sedan tidigare dömts ut och misslyckats när den kallades för 100-dagarsgarantin och detta riskerar att skapa ett arbetsmarknadsmässigt B-lag som cementerar ett nytt utanförskap.

Regeringens fokus borde vara att få fler ungdomar i jobb och då behöver arbetsmarknaden moderniseras. Kostnaden för att anställa människor behöver sänkas och det måste bli mer lönsamt att arbeta.

Med tredubblade anställningskostnader kommer färre unga att kunna bli självständiga, få jobb, uppfylla vardagsdrömmar och få råd med en hyra. Vår ungdomsgeneration kommer att bli en förlorad generation med regeringens politik.

Jonna Hjalmarsson, ordförande MUF Vetlanda kommun,
Maja Mulaomerovic, ordförande MUF Eksjö kommun,
Jonas Ericson, distriktsordförande MUF Jönköpings län

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook