Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Hultsfred Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda Vimmerby Ydre

5,2 miljarder kronor – dina pengar går rakt till de rika

Landstingens kostnader för hyrpersonal fortsätter att öka. Förra året låg de på 5,2 miljarder kronor, en uppgång med 13 procent på ett år. Det visar färsk statistik som Dagens Samhälle tagit del av.

Landstingens mål att vara oberoende av inhyrd personal senast den 1 januari 2019 ser ut att bli svårt att nå.

Den nya statistiken från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att kostnaderna fortsätter att stiga markant. Merparten, 3,7 miljarder kronor, går till hyrläkare. Inhyrda sjuksköterskor kostade 1,3 miljarder.

Bilden är splittrad. Skåne, Östergötland och Kalmar har minskat notan. I Västmanland är den oförändrad och hos övriga stiger kostnaderna. I Uppsala och Värmland stiger de rejält, med 53 respektive 37 procent.

I Jönköpings län steg kostnaderna med 30 procent under fjolåret till totalt 203 miljoner kronor.

– Vi ser en långsammare kostnadsökning. Det fjärde kvartalet förra året låg den på 7 procent, jämfört med kvartal tre då ökningen var 14 procent. Vi ser att trenden börjar avta, säger Hans Karlsson, avdelningschef på avdelningen för vård och omsorg på SKL, till DS.

Kostnaden för hyrpersonal, räknat i kronor per invånare, är högst i Västernorrland, Jämtland och Gotland. Lägst är den i Skåne, Östergötland och Stockholm.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook