Ekonomi Eksjö Höglandet Sävsjö Toppnyheter

7-åring sågade av sig tummen – känd Sävsjöföretagare berättar

Johan Sjöberg, en av Sävsjö kommuns mest framträdande företagare, framträdde under torsdagskvällen vid föreningen Aktiespararnas möte i Eksjö och berättade om sina företag, investeringar och liv som företagare.

Johan Sjöberg i Eksjö. Foto: Höglandsnytt
Johan Sjöberg i Eksjö. Foto: Höglandsnytt

Johan Sjöberg driver och äger flera bolag med säte i Stockaryd och Lammhult och har varit aktiv inom flera delar av näringslivet på riks- och Smålandsnivå. För tillfället har han 12 olika bolagsengagemang i Stockholm, Stockaryd, Lammhult, Nässjö, Jönköping och Sävsjö.
Sjöbergs farfar grundade familjeföretaget, Aktiebolaget Bröderna Sjöbergs Industrier som fortfarande tillverkar hyvelbänkar. Numer främst för den amerikanska marknaden (det är inte längre som förr i Sverige när en hyvelbänk ofta stod överst på barnens önskelistor). Kunderna tillhör nu en helt annan kategori.
”Det är 60-plussare som ska förverkliga sig själva. Det är den stora trenden. Det passar oss perfekt”, säger Johan Sjöberg och spår att bolaget i år omsätter 50 miljoner kr och gör 10 miljoner i vinst (bolaget har 21 anställda och omsatte ifjol 44,4 miljoner kronor och gjorde vinst efter finansnetto på 8,9 miljoner kr efter att ha betalat ut 8 miljoner kr i löner, omsättningen har nästan fördubblats på tio år).
Det kunde dock ha gått riktigt illa för Johan Sjöberg som började jobba som litet barn i familjeföretaget. Redan som 7-åring sågade han av sig en bit av en tumme. Han repade sig dock och tog som 15-åring över ansvaret för att sköta ekonomin och i 20-årsåldern tog han över företaget för ca 45 år sedan.
För 25 år sedan togs ett annat stort steg. Sjöberg åkte då till Lammhult för att köpa en säng men besöket slutade med att han köpte möbeltillverkaren Svenssons i Lammhult.
”Vi har fått från 30 miljoner i omsättning till 300 miljoner kr”, säger Johan Sjöberg.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook