Nyheter Sävsjö

800 000 spräckte Sävsjös allians

Alliansen i Sävsjö har spruckit. Ytterst handlade det om 800 000 kronor i en budget på 700 miljoner. Moderaterna ville inte att Ljungaskolan skulle leva vidare. Men det ville socialdemokraterna.

Det innebär att avtalet om budgetöverenskommelsen nu i stället skrevs under av socialdemokrater, kristdemokrater, centern och Sverigedemokrater i kommunstyrelsen med stöd av vänsterpartiet, som har en insynsplats i den församlingen. Majoriteten ville att 800 000 av budgetpengarna skulle användas för Ljungaskolan, centralortens enda på västra sidan av järnvägen. Moderaterna vill lägga ner den, trots allt vad man tidigare sagt. Inte heller folkpartiet vill ha skolan kvar.

Den nya allians som nu reser sig ur askan efter den gamla blir märkligt nog starkare: socialdemokraterna har 12 platser i fullmäktige, moderaterna med Mats Hermansson i spetsen, bara nio.

Det här kommer givetvis att avspegla sig under hela nästa års politiska arbete – och förmodligen också att påverka valarbetet 2014.

Budgeten är försiktig och den präglas i stor utsträckning av den ekonomiska oro som råder i omvärlden.

Skatten förbli 21.58.

Skolan får 1 miljon kronor till ökad läratäthet – förutom de minskade kostnaderna för skolskjutsar. Ombyggnationen av Ljungaskolan ska fortsätta och tills vidare fungera som F-3-skola. Lunchavgiften på gymnasiet tas bort fr o m hösten 2012. Nästa börjar man projektera för en ombyggnation av Göransgårdens vårdboende i Vrigstad. Man satsar också på en halvtidstjänst för att handlägga kvinnofridsfrågor och våld i nära relationer.

Kulturhusets lån till kommunen på 525 000 kronor avskrivs helt.

Kommunen står inför betydande investeringskostnader. Bl a ska området för kommunalt vatten och avlopp utökas vid Skepperstadvägen för 600 000. Det handlar också om byte av servisledningar längs Hägnevägen för 400 000 kronor och 500 000 för att lösa vattenproblem längs Kyrkogatan i Stockaryd.

Om detta och mycket mer kommer man säkert att debattera när det blir dags för budgetförhandlingar i fullmäktige.

Det blir början på ett intressant år med nya partners i alliansen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook