Nyheter

87-ÅRING DÖDADE SIN EGEN FRU

87-åring döms till 1 års fängelse för dråp

En 87-årig man döms nu av Ystads tingsrätt för att ha dödat sin 85-åriga sambo och livspartner. Eftersom gärningen motiverats av att sambon var svårt sjuk och själv ville dö har den bedömts som dråp.

Straffet blir 1 års fängelse och det beror förutom motivet också på att mannen är gammal och har dålig hälsa.

I mitten av oktober 2018 ringde den 87-åriga mannen till polis och berättade att han hade dödat sin sambo genom att skära henne i handleden med en kniv och att han sedan hade försökt att ta sitt eget liv på samma sätt.

Den omfattande utredning som sedan har genomförts visar, enligt tingsrätten, att det gått till som 87-åringen berättat. Under rättegången har 87-åringen sagt att han och sambon gemensamt hade bestämt sig för att avsluta sina liv eftersom de inte tyckte livet var värt att leva längre då de var så gamla och sjuka. I parets hus har polisen gjort flera fynd som bekräftar 87-åringens uppgifter.

– Eftersom 87-åringen tillgodosett sambons önskan om att dö har gärningen utan tvekan varit mindre grov och ska därför bedömas som dråp och inte som mord, säger rådmannen Fredrik Bohlin i ett pressmeddelande.

87-åringen döms till 1 års fängelse. Rättsordningen bygger på att respekten för människolivet ska värnas och det även i en situation som denna när sambon själv ville dö. Tillvägagångssättet har dessutom inneburit att sambon knappast har avlidit omedelbart, konstaterar och resonerar tingsrätten.

Straffvärdet är dock lågt och understiger med marginal minimistraffet för dråp. Tingsrätten har dessutom sänkt straffet ytterligare på grund av 87-åringens ålder och dåliga hälsa.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook