Ekonomi Höglandet Jönköpings län Småland

900 miljoner kr – ”hemlig” försäkring kan ge Högländare massa pengar

Sjuka går miste om tusentals kronor i Jönköpings län när många missar extra pengar vid sjukfrånvaro som är längre än 14 dagar, visar en ny rapport från fackförbundet LO.

Den kollektivavtalade Avtalsgruppsförsäkringen (AGS) kan ge ersättning på tio procent av lönen vid sjukfrånvaro längre än 14 dagar.

Drygt 1,5 miljoner arbetstagare i Sverige arbetar på arbetsplatser med kollektivavtal som innehåller AGS som en av flera kollektivavtalade försäkringar. Ersättning bygger på att den anställde eller arbetsgivaren anmäler sjukfrånvaron till AFA Försäkring – något som ofta missas, visar rapporten.

– Många blir positivt överraskade av att försäkringen existerar. Det är välkomna pengar för en person som länge tvingats leva på sparkontot, säger Thomas Olsson, ordförande LO-distriktet i Småland och Blekinge, i ett pressmeddelande.

De senaste sju åren har AGS betalat ut totalt 21 miljarder. I rapporten framkommer även att omkring 16 000 ärenden lämnats in och omsatt runt 900 miljoner i Jönköpings län för perioden 2010 – 2016.
-Det är aldrig för sent att anmäla tidigare sjukperioder. AGS-ersättning betalas ut även ut retroaktivt. Detsamma gäller om någon missat att söka ersättning för det som tidigare kallades för sjukbidrag eller förtidspension, säger Thomas Olsson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook