Debatt Opinion

91 kronor med tåg Nässjö-Stensjön

”Nu förstår jag varför det är så många tomma säten i tågen”, skriver signaturen Fortfarande Bilist på tal om prissättningen mellan Nässjö och Stensjön.

[adrotate banner=”6″]

Funderingar kring kollektivt resande mellan Nässjö o Stensjön.
Den 10 juli valde jag att pröva på att åka tåg till Stensjön från Nässjö Jag gick in på stationen och fram till en man i ”luckan” och bad om en biljett till tåget som avgår 09.30 mot Vetlanda.
”Det är inställt och går inte nu på sommaren”,  fick jag till svar.
”Konstigt svarade jag, att det då finns med på skärmen för avgående tåg idag”.
”Får väl titta då”, blev svaret till mej. Han kollar och ser att det faktiskt går idag.
”91:-”, sa han och jag blev häpen av kostnaden.
”91:- ????”, svarade jag, för att ta sej till Stensjön.
En djup suck och han gav ett nytt pris på 61:-
Jag betalade och tyckte fortfarande att det är mycket pengar för att ta sej drygt 1 mil.

Medan jag går därifrån kommer en ung kille i 16-18 års åldern och säger till mannen i luckan att han tappat sin plånbok med biljetten i och nu får han inte ut någon ny i burken utanför så han undrar om mannen i luckan kan skriva ut en ny biljett åt honom, han har biljettnumret i sin mobiltelefon.
”Ja men det kostar 100:-”, säger mannen i luckan.
Killen går därifrån slokörad men vänder i vestibulen och säger:
”Vilken usel service ni har på SJ, hur ska jag kunna betala 100:- för en ny biljett när jag tappat min plånbok med alla pengar och kort i”.
Det har under tiden kommit in en kvinna till. Hon hör också vad grabben säger och erbjuder sig att betala biljetten åt honom, men killen avböjer och går ut i vestibulen och ringer någon som kan komma och hämta honom i Nässjö.
Den andra kvinnan vänder sig till mannen i luckan och undrar varför han inte fick någon ny biljett?
”Det kommer in så många som tappat sina biljetter så vi måste ta ut en avgift”, säger mannen i luckan.
Jag går till mitt tåg och åker till Stensjön.

På eftermiddagen är det dags att åka tillbaka till Nässjö. Jag kliver på och blir mött av en vänlig ung man.
”Då blir det 35:-”, säger mannen.
”Jaha”, säger jag. ”Vad konstigt att ni har så olika priser på tåget”.
”Ja säger mannen det kan vara lite dyrare att åka så här på eftermiddagen”.
Och jag blir förvånad ännu en gång. Jag skriver till Länstrafiken och undrar om de olika biljettpriserna och får till svar att 35:- är rätt, vad det gäller priset jag fick betala hos SJ får jag ta med dem.

Jag ringer SJ och får till svar att 61:- har de fått av Länstrafiken att de ska ta för en resa mellan Stensjön och Nässjö så det får jag ta med dem. Så helt plötsligt blev man en pingpongboll.
Enligt SJ är det min plikt att kolla var biljetten är billigast. Det är ju inte samma pris på coca-cola heller i alla affärer var ett av argumenten som SJ gav Jag trodde att SJ och Länstrafiken sammarbetade för att få oss att åka tåg men min reflektion av den här historien är att de har ett konkurrensförhållande även utåt. Och nu förstår jag också varför det är så många tomma säten i tågen.

Fortfarande Bilist

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. Fantstiskt bra skrivit! Det är så lätt för högsta hönsen i Sthlm att sitta och säga att alla ska åka kollektivt, men då har de FAN inte varit på landsbygden där sista turen till vissa orter går 17.00.

  2. Jag tycker du ska fortsätta med tåget och skippa bilen. Jag åker under lågpristider för 55 kr mellan Vetlanda och Jönköping och för 146 kronor mellan Vetlanda och Halmstad om jag använder reskassekortet. Skaffa ett sådan så ska du se att en resa till Stensjön kostar max 25 kronor på den dyra tiden. Sedan vill jag verkligen ge en eloge till tågvärdarna på Krösatågen och Västtåg för att alltid ha ett leende på läpparna hur jäkligt dem än har det.

  3. Förstår din känsla av ping-pong boll mellan de olika aktörerna…har själv pendladet som en del v min vardag. Jag köper månadskort som går på närmare 1000 kr. Allt för ofta blir det fel på dessa kort och varken krösatågen eller Länstrafiken tar ansvar för detta. Två månadskort extra blev det under 2011, ett hittills i år, det är inte ok!

Kommentarer avstängda