A-kassan är regeringens ansvar | Höglandsnytt
Debatt Opinion

A-kassan är regeringens ansvar

Vi vill ha ett skyddsnät som gäller alla och som bygger på den inkomst jag hade innan jag blev arbetslös eller sjuk.

Ersättningsnivåerna i Sverige är lägre och villkoren sämre än i många andra länder. Det visar en aktuell rapport om de svenska socialförsäkringarna. A-kassans ersättningsnivå ligger under genomsnittet för samtliga OECD-länder. Varaktigheten i sjukförsäkringen (max ett års sjukpenning) ligger också under genomsnittet för samtliga OECD-länder.

Försäkringarna har försämrats rejält i förhållande till andra länder. Maxbeloppet/taket i den svenska a-kassan motsvarar inte mer än 55 procent av en genomsnittlig industriarbetares lön efter skatt. Regeringens företrädare har uppenbarligen inte förstått att det är den borgerliga politiken som har bestämt nivåer och villkor i a-kassan.

Därför tycker vi att en fungerande välfärdsmodell ska bygga på generösa ersättningar och bidrag vid de tillfällen i livet då människor inte kan arbeta. Samtidigt innehåller den strikta krav på att ta ett arbete när det är möjligt. Ett försvar av välfärdsmodellen förutsätter därför både att ersättningarna förbättras och att kontrollen utvecklas.

I kontrast till välfärdsmodellen står den väg som den borgerliga regeringen nu har slagit in på, med ekonomiska incitament, det vill säga stora inkomstskillnader, som styrmedel.
Om ett och ett halvt år byter vi ut denna regering och ser till att vi återskapar en välfärdspolitik och ett skyddsnät som omfattar alla och inte bara de med tjockast plånbok.

LO-Folkamkommittén
Småland/Blekinge

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

 

 

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook