Nyheter Vetlanda

Agneta kritiserade Carema – fick sparken

När nya chefen på Carema-drivna äldreboendet Kvarngården fick veta att Agneta Johansson engagerat sig fackligt och skrivit till politiker och tidigare chefer om bristerna i Caremas skötsel fick Agneta sparken med omedelbar verkan. ”Det är grymt”, säger Agneta Johansson. ”Allvarligt att avskeda någon som utnyttjar sin meddelarfrihet”, menar omsorgsnämndens vice ordförande och utlovar att fallet ska utredas.

Agneta Johansson har jobbat i 27 år inom äldrevården i Vetlanda kommun. Hon har också varit engagerad i facket. Efter att privata vårdbolaget Carema tog över Kvarngården ifjol har både Agneta, kollegor och anhöriga märkt av en försämring.
”Det är inte roligt. Vi i personalen mår dåligt”, säger Agneta Johansson som skrev ner de brister hon såg hos Carema och gav detta till vissa politiker och tidigare chefen för Kvarngården (som fick sparken tidigare i januari). Den nya chefen fick se Agnetas skrivelser och i måndags kallade hon in Agneta för ett samtal.
”Du kan ta och packa ihop dina grejer så får du en månads lön.” Så slutade samtalet och anställningen, berättar ledsen och nedstämd Agneta Johansson.
”Det är tacken för att man trälat i alla år”.

”Det är allvarligt att Carema avskedar en anställd som utnyttjar sin meddelarfrihet. Saken ska kontrolleras”, skriver Kjell Egon Strandh (c), vice ordförande i Vetlanda kommuns vård- och omsorgsnämnd i en kommentar på Höglandsnytt Debatt.

Oppositionsrådet Jan Johansson (vf) kräver att de ansvariga politikerna som skrivit avtalet med Carema nu protesterar mot bolaget.
”Uppsägningen är helt oacceptabel”, skriver Jan Johansson på Höglandsnytt Debatt.

Enligt Agneta Johansson har de flesta av hennes kollegor sagt upp sig och är på väg tillbaka till kommunal anställning.
”Det är rätt åt dem”, säger Agneta Johansson om Carema.
”Hur de ska få ny personal är en gåta för mig”.

Höglandsnytt har sökt chefen för Kvarngården utan resultat.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

5 Comments

  1. undrar lite var Kommunal finns här? Utgår ju från att dom gjort sitt jobb: att genast ogiltigförklara uppsägningen/avskedet, att genast inkomma med en skadeståndsbegäran för brott mot förtroendemannalag, lagen om anställningsskydd , MBL och sannolikt arbetsmiljölagen också.

  2. Jag undrar också vad kommunal gör i det här fallet, har inte sett en enda kommentar från kommunal i media. Hoppas verkligen de har kurage att sätta ner foten och göra något.

Kommentarer avstängda