Höglandet Jönköpings län

Åh nej, nu har grannarna sex igen


Barn som spelar boll inomhus, hundar som skäller, högljutt sex, par som bråkar högljutt eller en granne som solar naken på balkongen; det finns många olika saker som man som hyresgäst kan störa sig på. Hyresgästföreningen vittnar om ett stort antal störningsärenden som är svåra att lösa.

Hyresgästföreningen i region Sydost där Höglandet och Jönköpings län ingår, hade under 2016 närmare 500 störningsärenden. Föreningens medlemmar har då upplevt sig störda av sina grannar och hört av sig för att få hjälp.

Störningarna handlar om allt mellan cigarettfimpar som kastas ner på balkongen, grannar som lagar mat så det luktar i trapphuset, grannar som bråkar och högljudda fester.

Enligt hyreslagen har man som hyresgäst rätt att inte bli störd i sitt boende. Samtidigt har man också rätt att leva ett normalt liv och man ska till exempel både kunna ha barn som leker och kunna jobba natt. Varje störningsfall blir därför en avvägning där man både tittar på om den aktuella störningen räknas som en störning i lagens mening och på om personen som orsakat störningen har gjort något fel. I vissa fall kan det handla om en störning utan att grannen gjort något fel, det kan då handla om att isoleringen mellan lägenheterna är för dålig.

– Störningsärenden är bland de svåraste vi har. Det är ofta svårt att avgöra om störningen räknas som en störning i lagens mening och det är även ofta svårt att komma tillrätta med problemet, säger Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande och rekommenderar alla som blir störda att i första hand kontakta sin hyresvärd, eller sin granne.

– När man bor i ett hus med många lägenheter kommer det naturligtvis alltid bli vissa ljudstörningar, men man ska absolut inte acceptera vad som helst. Mycket går också att lösa om man bara pratar med varandra, säger Lena Andersson.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook