Ekonomi Höglandet Nyheter

Aktiespararna lägger upp taktiken inför stämmorna

 

Det är dags för stämmosäsong hos aktiebolagen. Därför lägger också Aktiespararna upp strategin för hur de ska agera på bolagstämmorna och vilka frågor som ska ställas.

När bolagsstämmorna nu drar igång under vintern och våren ska föreningen Aktiespararna delta på och bevaka mellan 550 och 600 bolagsstämmor.
På ett möte i Mariannelund på onsdagskvällen lade ett 30-tal företrädare från norra Småland upp taktiken inför bolagsstämmorna.
Ett antal bolagsbevakare ska utbildas. Deras uppgift blir inte bara att gå på stämman men också att granska årsredovisningar och bokslut och få fördjupad kunskap om bolaget.

Tore Vestergård berättar om Aktiespararnas strategi

Inte sällan råder det en intressekonflikt mellan de stora kontrollerande aktieägarna i bolag och småspararna som Aktiespararna anser sig företräda.
”Det gäller att genomskåda ömma punkter i årsredovisningen. Det viktigaste står inte i texten”, menade en mötesdeltagare.
Bolagsbevakarna får också lära sig hur man uppträder på en bolagsstämma. Det gäller att vara propert klädd.
Ersättningar till bolagsstyrelserna och att valberedningen ska väljas på stämman är två stora och återkommande frågor för Aktiespararna, menar Tore Vestergård, chef för region syd.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook