Äldre klarar inte av vegetarisk kost – nej till mp-motion

Socialförvaltningen i Nässjö kommun säger nej till miljöpartiets motion om att införa vegetarisk kost som norm och kött som ett aktivt val. Förvaltningsledningen är rädd att äldre inte skulle få i sig tillräckligt med protein om de inte åte kött.

”Det är inte aktuellt att förändra föreslagna kostpolicyn för måltidsverksamheten”, skriver utredare Eva-Karin Hegethorn på klassisk kanslisvenska i sitt yttrande.
Utredarna är rädda att äldre om är vana vid blandad kost, kött och grönsaker, inte skulle klara av, i önskvärd utsträckning, att välja kött och därmed bli undernärda i brist på protein som man anser bäst fås genom kött.

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. De senaste 20 åren har köttkonsumtionen i Sverige ökat med ca 50%. Förutom dess allvarliga konsekvenser för klimatet och resursförbrukningen är hög köttkonsumtion skadligt för hälsan. Det finns starka samband mellan hjärt- och kärlsjukdomar och konsumtion av kött. Världscancerfonden rekommenderar att man begränsar sitt köttintag till ca 16 kg per år. I Sverige i dag äts i genomsnitt 86 kg kött per person och år.
    Eftersom man klarar sig utmärkt helt utan kött är köttet ett tillval, ett val som man väljer att göra. Det finns många andra livsmedel som innehåller proteiner och ingen av de äldre i Nässjö Kommun skulle behöva bli undernärd. Vi i Miljöpartiet vill inte förvägra någon att äta kött, men vi vill att köttet ska vara ett tillval – och vegetariskt en norm.

  2. De har ätit kött i hela sitt hårt arbetade liv. Låt dem få fortsätta med detta även på livets höst. Rikta istället in detta förslag i skolorna isf.

  3. Hade varit mer imponerad om dom försökt.se till att få in mer närproducerat och mer kvalite. Detta förslag var bland det löjligaste.

Kommentarer avstängda