Nässjö

Äldreboende läggs ned – blir flyktingboende


Äldreboendet Björkliden i Anneberg ska läggas ned och de gamla måste flytta och de ersätts av ensamkommande flyktingbarn, bekräftar ordföranden i Nässjö kommuns omsorgsnämnd Sylve Jergefelt (s) till SR Jönköping.

Idag finns ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Flisby. Det ska flyttas till äldreboendet Björkliden i Anneberg. De gamla på äldreboendet ska flyttas till äldreboende i Nässjö.
Allt är ett led i en besparingsprocess där också äldreboende i Forserum ska läggas ned. Tanken är att få miljoner över för andra förbättringar inom äldrevården i kommunen.
”Vi behöver modernisera verksamheten och tänka mer utifrån den enskilde individens perspektiv”, säger Sven-Enar Johansson (m), ledamot i omsorgsnämnden, i ett pressmeddelande.
Bland annat ska all demensvård centraliseras till Nässjö.

Miljöpartiet och sverigedemokraterna i Nässjö kommun meddelar att de inte ställer sig bakom förslaget.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

37 Comments

 1. jag tycker inte man verkar tänka på den enskilde, istället låter man våra äldre få betala för budget neddragningar och satsning flyktingar.
  Tycker absolut vi ska hjälpa flyktingarna, men inte på bekostning av våra äldre. Vad är näst? Skolorna och våra unga? Vi måste kunna hitta en bättre balans mellan i samhället.

  1. Vag jag själv märkt så har det påverkat skolor ett bra tag nu….men nog bara dom som har barn i dessa skolor som märker av…

  2. Det är klart det sker på bekostnad av något annat. Flyktingmottagande kostar pengar eller hur? Pengar växer inte på träd. Detta borde vara självklart för alla.

  3. Nu ska ju åldringarna inte flyttas p.g.a flyktingarna utan deras boende blir ledigt i och med sammanslagningen med det andra äldreboendet och då flyttar dom flyktingarna till deras gamla boende.

   1. Sammanslagning ? De ska ju portioneras ut på olika äldreboenden ? Finns väl ingen anledning att lägga ner ett fullbelagt hem ?

 2. Frågan är väl varför man måste spara in på skolor och äldrevård… Något annat som kostat/kostar för mycket???? Det ena leder till det tredje. Snart är det ett nytt valår, bli inte alltför överraskade……..

 3. Skandal, helt otroligt. Vad folket i Anneberg faktiskt tycker verkar inte spela någon roll över huvudtaget. När idioter i Nässjö sitter och bestämmer hur vi ska ha det känner man genast igen sig i vargfrågan uppe i stockholm.

  Hur blir det med närliggande hus? Om dem inte vill ha en flyktingförläggning till granne? Fy!

 4. ”Vi behöver modernisera verksamheten och tänka mer utifrån den enskilde individens perspektiv”,
  Att de anhöriga, i värsta fall gamla makar måste resa 2 mil för att träffa sina nära och kära, låter ju fantastiskt bra ur den enskilde individens perspektiv.

 5. Herre gud vilka svepskäl, säger att dom ska spara på pengar. Pyttsan att dom gör, kostnaderna kommer att öka till skyarn och ännu mera nerdragningar för den nuvarande befolkningen. Måtte annebergsborna gå man ur huset och sätta stopp för detta vansinniga styret.

 6. Va fan är det här landet på väg???? En sak är säker, gammal vill jag absolut inte bli i Sverige!!!!!

 7. Besparingsprocess!? Varför inte skicka ner dom gamla till syrien och liknande.. tänk hur mycket pengar det skulle kunna bli över till alla flycktingar då..

 8. Eller kanske höja skatterna lite (framförallt för de allra rikaste) och sluta dela ut miljoner på lottovinster till enskilda personer, så kan vi förbättra både skola, sjuk- och äldrevård och ha ett bra flyktingmottagande för dessa pengar istället?

 9. Samma partier som ignorerade kommuninvånarna i skolfrågan fortsätter i samma stil när det gäller äldrevården. Tur det är val nästa år.

 10. Att skylla på det lokala är att göra det enkelt för sig. De handlar ju bara utifrån direktiv från högre nivå. Kanske dags att lyfta blicken och försöka förstå hur saker och ting hänger ihop istället för att bara beklaga sig över det som händer just nu? Om man sätter sig in i hur systemet fungerar kanske man tänker sig för innan man röstar nästa gång.

  Vi har som sagt pengar till att hålla i princip alla grundläggande samhällsfunktioner i det här landet på en mycket bra nivå, handlar mest om att de befinner sig på privatpersoners och företags bankkonton.

 11. Släng upp en nu skulptur i nässjö vetja, något måste ni ju unna er. Ta ingen i koppar bara, då är den snart försvunnen, precis som koppartaket i Anneberg det bara försvann…. Konstigt!

 12. Det är väl klart att de styrande politikerna i kommunen måste spara på de gamla när de kört över Nässjös befolkning och klubbat igenom den svindyra skolutredningen.
  För att kunna klämma in högstadieeleverna från Centralskolan på Brinellgymnasiet så håller de på för fullt att delar ut bärbara datorer till alla elever, det måste ju finansieras. Och sen ska det byggas om med.
  Det går ju inte heller att för våra styrande politiker att erkänna att de hade fel. Gör om och gör rätt!
  Det är faktiskt val 2014, tänk på det.

 13. Man kan ju undra hur de som bestämmer tänker..om dom gör d alls..Hur i helsike ska de anställda hinna med FLER boende på sina arbetsplatser??! Dom hinner ju inte med i dagsläget!! Hade själv min mamma på ett boende i höstas och hon fick vänta 10 min innan någon kom när hon ringt på klockan!!”Är det vad som kallas att dom ska se till den enskilde individen mer??Pyttsan!! Och att flytta på gamla människor..ja det är ju också ett satans sätt..väldigt bra för tryggheten o.stabiliteten i de gamlas hälsoläge,,eller hur!?Nä..detta måste ju stoppas!!Vart är vi på väg?Stackars gamla och stackars oss som så småningom blir gamla..

 14. Kan säkert ligga en del i det. Men om man försöker tänka ett eller två steg längre så bottnar det återigen till viss del i att minskade skatteintäkter leder till behov av att få in pengar från annat håll. Inget är gratis och många vill bara gnälla utan att se de lite större sambanden. Mer pengar i plånboken hos den grupp som arbetar innebär mindre pengar till andra områden, det är en logik som alla borde kunna ta in.

  1. Men….kanske har fel men behöver vi inte arbeten och folk som vill och kan jobba för att det ska fungera? Ganska logiskt eller?

  2. Fast det gäller inte på kommunal nivå. Kommunerna kompenseras av staten. Jobbskatteavdraget har finansierats främst genom dyrare och försämrad a-kassa, nedskärningar i sjukförsäkringen samt statliga lån.

   På kommunal nivå så beror nedskärningarna på andra saker, främst sysselsättningsnivån.

 15. Mycket tråkigt att Björkliden drabbas, men att bli förbannad och skylla allt på polirikerna i N-Ö hjälper föga. De blev ju valda av de som gick och röstade. Vad händer med t.ex. verksamheten i Flisby? Läggs det ner helt? Ingen gnäller över detta?
  Sedan är det troligen mest okunskap och rädsla när man blir orolig och förbannad som ”granne” – men kärnfrågan är väl ändå att Anneberg skulle må så mycket bättre av att få behålla Björkliden som äldreboende. Ur den aspekten så tycker jag att det är riktigt dåligt beslut att lägga ner äldreboendet till förmån för flyktingbarnen.

 16. Bara en sak till: Att höja skatterna för ”de rika” hjälper inte. Ska vi ha särskilda skatter för ”de rika” gentemot ”de fattiga” skulle det bara slå tillbaka med ännu mer problem. De som har inkomst i varierande grad är ändå ruskigt trötta på att hela tiden få betala de bidragstagare som går och dräller i samhället – arbetsföra arbetslösa i synnerhet.

 17. Undrar verkligen om den enskilda individen haft något att säga till om här! Säg rent ut att ni sparar in på äldreomsorgen.slut! Stå för det! Vi ska alla bli gamla. Jag är en av dem som är rädd för att bli gammal i vårt samhälle där det så flyktigt sparas in så mycket det bara går på äldreomsorgen. Det drabbar våra äldre, dem som jobbar inom vården men även anhöriga. Lycka till med att ha kvar engagerad personal som ska orka stå pall för alla påhitt. Längtar efter valet och ber om en ny regering som tänker mer på människan!

 18. det är ju inte bara Björkliden som drabbas Äldreboendet i Ljungarum ska väck med sen Demensvården ska bara finnas i Nässjö men pengar till flyktingboende finns tydligen i överflöd

 19. HerreGud vilken tur att man inte skall bo kvar i denna avskrädeshög som detta land blivit.
  Sverige om fem år vill jag bara se på avstånd.
  Tack o godnatt.

  Sune

 20. Kan man inte hyra någon gammal ladugård och placera dom gamla där korna för stod, en djurskötare skulle med lätthet klara av att utfodra 100 gamlingar och det som kommer ut i andra änden rakas snabbt ner i avsedd ränna.
  Tänk vad pengar vi skulle spara in på detta, för att sedan riktigt kunna hårdsatsa på ett mer angeläget område än på några senildementa svenskar.

 21. Där fick de äldre för vad de har byggt upp för oss. Snabba pengar utan skam i kroppen är tydligen dagens melodi.

 22. Kan inte flyktingbarnen bara flytta in hos de gamla? Då kan ju de gamla bli ”Plastmorfar” el ”Plastfarmor” osv åt de stackars flyktingbarnen som varken har föräldrar eller farföräldrar. Problem solved!

 23. Tidigare annebergare: Nu hamnar vi utanför ämnet här och vet inte om vi pratar om samma ”typ” av rika människor, men skulle inte en del av dessa kunna bidra med en hel del pengar till Sverige?

  http://www.dn.se/ekonomi/119-miljardarer-i-sverige/

  De flesta är uppvuxna i landet och har fått ta del av välfärdssystemt för att sedan när de börjat tjäna stora pengar flytta dessa utomlands och slippa bidra. Man kan ju tycka att de till viss del står i skuld till det svenska samhället?

  Med mer pengar i rörelse i samhället och fördelat på fler människor skapas en ökad efterfrågan av varor och tjänster vilket leder till ökad sysselsättning= mindre pengar på få människors bankkonton är bättre för samhället i stort?

  Och alla som, med all rätt, är missnöjda med nuvarande situation: Tänk på helheten och att det mesta börjar på nationell nivå. Därför är det även viktigt att i nästa val välja det alternativ man tror är bäst på längre sikt vilket det än må vara. Att missnöjesrösta endast för att markera kanske inte är det bästa i längden.

 24. Det är vi skattebetalare norr om Stocholm som betalar för all service för de i Nässjö.
  Ni måste strama åt betydligt mer (lägg ner er service) så att ni blir självförsörjande.

 25. Äldreboenden läggs ner ! Den rubriken är allt vanligare. Man undrar ju vart man tänkt de gamla skall ta vägen ? Några slags KZ -läger i väntan på insomningssprutan.
  Tackar G-d för att jag inge behöver bo här den dan, då jag inte kan ta hand om mig själv !

 26. All heder åt Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Ni som röstat på V,S eller borgarna, ni borde skämmas.

Kommentarer avstängda