Ledare Nyheter Opinion

Alla har rätt till rättvis rättegång

Just nu pågår en uppmärksammad rättegång i Eksjö tingsrätt mot åtta män åtalade för en gruppvåldtäkt mot en kvinna i Mariannelund. De åtta männen är medborgare i Afghanistan och har alla kommit till Sverige som flyktingar. Tonen bland allmänheten i fallet är alltför ofta tämligen rå. Olyckligt, anser Höglandsnytt.

I Sverige har vi överlåtit rättsskipningen till ett system av domstolar. Oförrätter avgörs inte, som på det gamla Island, genom blodshämnd. Alla har rätt till en rättvis rättegång. Så också åtta misstänkta afghaner. Tänk om vi i Sverige skulle ge misstänkta brottslingar från utlandet samma chans som de dömda journalisterna i Etiopien eller förkämpar för demokratin i Kina.

Just nu i Eksjö tingsrätt pågår en kamp mellan åklagare och advokat om att bevisa och motbevisa skulden.
Kan inte åklagaren styrka bevis för det han åtalat de misstänkta för blir de frikända precis som i vilken annan rättegång som helst. Åklagaren menar att bevisningen är stark, advokaterna är naturligtvis av motsatt åsikt. Det blir upp till Eksjö tingsrätt att avgöra.

Domar går att överklaga till högre instanser. Så fungerar det i en modern rättsstat i mänskliga civilisationens frontlinje som i Sverige.
Den utomstående som inte är nöjd med domen kan naturligtvis i teorin ta lagen i egna händer men måste då också vara beredd att ta konsekvenserna av sitt handlande. Frågan är om de som ropar på till exempel dödsstraff eller andra former av brutal bestraffning som vi avskaffat i Sverige är villiga att själva stå för straffets utförande eller själva utsättas för det.

Anser tingsrätten att brott begåtts kommer de åtalade att bestraffas, av allt att döma med flera års fängelse samt utvisning.

Höglandsnytt 16e mars

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

11 Comments

 1. Kan du visa mig länkarna där riksmedia uppmärksammar detta? Jag har läst på både svd.se, dn.se och svt.se

  1. Skribent

   En hel del Stockholmare och Götborgare läser Höglandsnytt så vi får väl kanske räknas som riksmedia då.

 2. Det är sanslöst att Höglandsnytt är den enda tidning som ger denna händelse rättmätigt utrymme i tidningarna. Aftonbladet har haft några uppslag, övrig riks-och lokalmedia är desto tystare. Jämför med turerna kring Stureplansprofilerna, Hagamannen och andra långkörare i media där händelseförlopp, gärningsmän och domar synats i sömmarna. Vad detta förminskande och förtigande i förlängningen leder till är att människor sprider nyheterna via politiskt färgade medier, och ger dessa monopol på ”sanningen”, vilket i sin tur eroderar den redan nu mycket svaga trovärdigheten för traditionella medier och spär på otryggheten och upplösandet av samhället som vi hittills känt till det.

 3. Det är statistiskt säkerställt att gruppvåldtäkter i princip uteslutande begås av utomeuropeiska invandrare. Inte ens Jerzy Sarnecki förnekar detta. Vissa kallar det ”rasism”, jag kallar det kalla fakta. Den dagen vi inte får berätta sanningen är vi väldigt illa ute.

  Dödsstraff är inget bra straff. Livstids utvisning vore dock bra om dessa män fälls. Ingen tror väl att en ensam kvinna går med på att ha sex med 8 varav 7 okända män? Om ni fortfarande tvivlar, tror ni att hon var med på dessa hårhänta sexlekar som gjorde att hon fick sitta i rullstol i två veckor utan att kunna kontrollera sin avföring efter bl a anal våldtäkt? De som betvivlar dessa mäns skuld kan omöjligt vara sunda!

 4. Du har helt rätt Anders !
  Man kan väl med fog säga att vid fällande domar och
  avtjänat straff gäller livstids utvisning

 5. Vad yrar du om, detta har knappast rönt samma riksintresse i media. Kan du visa någon mer tidning än Höglandsnytt som faktiskt rapporterar om detta helt unika fallet i svensk brottsmålshistoria? I din trånga värld kanske en notis räcker. Din sjuka anti-nationalism som du andas mellan raderna, är hemsk! Att du vill misskreditera de som lyfter dessa problemen till debatt genom en von-oben argumentation får stå för dig.

  Själv så tycker jag att detta är ett vidrigt fall, och att dessa ”herrar” borde skickas till sitt hemland för samma tidsbestämda fängelsestraff de får fastställt i Sverige.

 6. Lasse Björck, är du för åsiktsregistrering? I ett medieklimat där en sida tagit patent på ”godhet” så förstår jag att många vill skriva av sig, även så anonymt.

  1. alla som framträder med sitt riktiga namn må skriva vad dom vill – detta är så långt från åsiktsregistrering som vara kan ! vad jag har sagt är att jag lägger ingen vikt vid anonyma kommentarer, för mej fullständigt ointressant !

Kommentarer avstängda