Höglandet Nyheter

Alla helgons dag eller Halloween – hur ska man fira egentligen?

Alla helgons dag, Allhelgonadagen eller Halloween – när går barnen bus eller godis och vilken dag tänds ljusen på kyrkogården? Nordiska museets etnolog Jonas Engman hjälper till att reda ut begreppen.

I månadsskiftet oktober/november firar vi Alla helgons dag och Halloween i stora delar av Sverige. Två traditioner som båda har sitt ursprung i medeltida katolska traditioner.

Nordiska museet som kulturhistoriskt museum har ett pågående arbete med kunskapsförmedling kring de traditioner som firas i Sverige och övriga Norden. En av de frågor som museets experter ofta får inför Alla helgons dag och Halloween är när de olika traditionerna inträffar och vilka traditioner som är knutna till vilken högtid. När går barnen bus eller godis och vilken dag är lämpligast för ett besök på kyrkogården?

Nordiska museets etnolog Jonas Engman reder i ett pressmeddelande ut begreppen:

–Det korrekta svaret är att datumen varierar, särskilt om man ser historiskt på saken. På grund av olika kalenderreformer så är Alla Helgons dag satt till lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Halloween sägs koncentreras till den 31 okt, vilket många i Sverige verkar ha svarat till. Men traditioner är inte statiska och vissa väljer att gå bus eller godis på fredagen i anslutning till Alla helgons dag.  

Alla helgons dag firas i år lördagen den 4 november och då väljer många att besöka kyrkogårdar runt om i landet för att tända ljus till minne av sina anhöriga. Halloween, som har sitt ursprung i den katolska högtiden All hallow’s eve, firas främst som en kommersiell högtid knuten till aktiviteter som bus eller godis och utklädnader. Historiskt sett har dessa högtider mycket lite med varandra att göra. Allhelgonadagen 1 nov firades som helgdag i Sverige fram till sent 1700-tal, högtiden finns fortfarande kvar i kalendern men är ingen röd dag.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook