Eksjö

Alla var trötta, ville äta julmat men politikerna fortsatte prata

Alla var trötta och väntade på jultallriken efter mötet men debatten om Eksjös nya infartsskyltar på senaste kommunfullmäktige var alltför viktig. Oppositionen tog strid mot ett som de ser det förkastligt förslag och sprickorna mellan kommunpolitikerna blottades.

[adrotate banner=”27″]
Frågan gäller huruvida en kvarts miljon kronor ska tas från en planerad cykelväg runt sjön Hunsnäsen och läggas på nya digitala infartsskyltar kring Eksjö stad. Skyltarna väntas gå på minst en miljon kronor i investering. Eksjöbostäder ska gå in med en kvarts miljon och kommun hoppas kunna sälja annonsplats till lokala företag för en halv miljon.

Skyltarna har blivit en infekterad fråga när oppositionen sagt tvärt nej till en investering som de menar är slöseri med medborgarnas pengar och helt fel väg för Eksjös marknadsföring.
”Det är snart omodernt med digitala skyltar, vi måste slå vakt om vårt varumärke, vår unika stadsprofil”, säger oppositionsrådet Diana Laitinen Carlsson (s) och anklagar alliansledningen för en slarvig utredning av kostnaderna.
”Det är under all kritik”, säger Laitinen Carlsson.
”Det är omöjligt att ta reda på totalkostnaden”, medger kommunalrådet Annelie Hägg (c).
”Ett bedrägeri mot folket”, menar Lars Aronsson (s) och partikollegan Johan Starck menar att pengarna borde läggas på upprustning av t ex vägnätet istället.
Alliansföreträdarna menar bl a att skyltarna är ett bra sätt att berätta för Eksjöborna vad som händer i staden istället för att annonsera i lokal media och flera politiker raljerade över en lokal tidnings påstådda krisläge
Den långa debatten blottlade också de sprickor som finns mellan politikerna när Diana Laitinen Carlsson avslöjade bryska ordväxlingar som skett på stängda möten i kommunledningen.

Det finns också farhågor om att det bolag som nu har avtal med kommunen om informationsskyltar kan stämma kommunen om kommunen börjar konkurrera med egen annonsplatsförsäljning.
Skyltdebatten blev en timme lång och slutade med votering där Alliansen vann knappt över den samlade oppositionen.
Mandatfördelningen är dock sådan att det, till skillnad från förra mandatperioden, krävs nästintill 100-procentig närvaro om Alliansens ska vinna omröstningar.
[Henrik Simonsen]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook