Debatt Opinion

Allas rätt till en bra skola

Det känns självklart att alla barn erbjuds bästa tänkbara möjligheter att lära sig läsa och skriva. Skolan får dock allt svårare att leva upp till detta. Resurserna för de mest utsatta minskar. Det är helt fel. Stöd och hjälp måste sättas in tidigt.

Den pågående Almedalsveckan i Visby bjuder på ett program av kolossalformat. Politikerna är fullt sysselsatta från morgon till kväll. Heléne Petersson, en av fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter från Jönköpings län, har under de dagar som hittills passerat varit med på flera seminarier och paneldebatter.

På onsdagen närvarade Heléne vid det seminarium Dyslexiförbundet anordnade. Med sin breda bakgrund från skolväsendet, bland annat som rektor, är det med stor oro som riksdagsrepresentanten från Stockaryd ser hur resurserna blir allt knappare. Klasserna blir större, lärartätheten glesare och satsningarna färre. Med följden att väldigt många elever kommer i kläm.

Kanske framför allt de som behöver mest stöd.

”Skollagen säger att alla barn har rätt till den hjälp man behöver. Men idag brister tyvärr den skyldigheten på många håll. Alla tunga besparingar har fått bekymmersamma effekter. Det har välts över ett alldeles för stort lass på lärarna och det är inte rimligt. Det här måste upp på en högre nivå. Vi politiker måste ta vårt ansvar”, resonerar Heléne och menar att situationen är långt ifrån tillfredsställande i nuläget.

Heléne har en bestämd uppfattning. Hon delar Dyslexiförbundets åsikt. Det måste till mer resurser. Inte minst i förskolan. Men inte i form av det mognadstest av 6-åringar som föreslagits från moderat håll. Barn som visar tecken på läs- och skrivsvårigheter ska istället erhålla ett brett stöd byggt på kompetens, erfarenhet och forskning. Det handlar om att hjälpa. Inte stjälpa.

”Vi skulle behöva få in specialpedagoger regelbundet i förskolan, det skulle fylla ett stort behov”.

Hon påtalar samtidigt vikten av att använda befintliga verktyg vilket inte alltid är fallet.

”Underligt nog är det inte inskrivet i skollagen att elever äger rätt till kompensatoriska hjälpmedel. Däremot står det i högskolestadgarna. Vilket är en aning sent kan tyckas. Det är viktigt att bistå med resurser redan i tidig ålder och se till att stödet finns från början.”

Heléne Petersson (s)

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

 1. Jojo. Det går an att använda sig av högtravande retorik. Det kostar ju inget. Men när hörde/såg man dig senast slåss för skolan i Sävsjö kommun. Eller ditt parti. Ni har under många år sett skolans resurser utarmas men ni har inte gjort ett endaste dugg för att motverka det. Mer än kanske ett ord här och där.
  Men prata det kan ni ju.

 2. Såvitt jag vet så har sossarna aldrig haft någon majoritet i Sävsjö, man kan förvisso anklaga dem för vekt och mjäkigt oppositionsarbete . Men ansvaret för att ha kört skolan i botten, både ekonomiskt och kunskapsmässigt, har den borgerliga alliansen med KD i spetsen.

 3. Även i opposition kan man höras och söka stöd för sin politik.
  Här är det bara tystnad som gäller.
  ”Skyll inte på oss”……osv.
  Fegt och ansvarslöst.

Kommentarer avstängda