Allianspartiernas dilemman | Höglandsnytt
Debatt Opinion

Allianspartiernas dilemman

Moderaterna i Vetlanda kan bli de som fäller förutsättningar att återbilda en koalition med allianspartierna, då eventuellt bli förstärkta med VF och MP. Är socialdemokraterna i Vetlanda gångbara för borgerliga väljare, likt trender på riksplanet?

Konturer av maktutövandet under 19 månader, – med fyra kommunalråd i toppen, kan nu bli underlag för hela väljarunderlaget i Vetlanda Kommun, för att avkräva särskilt allianspartierna en viljeinriktning för ledarskapet inför valet 2014.

Kan den splittrade alliansen läka såren från den delvis dolda men uppslitande och otroligt dåliga samordningen i valrörelsen 2010? Ansvaret vilar tungt på främst moderater, centerpartister och kristdemokrater. De stora förlorarna samlades efter valet kring de arvoderade rådsposterna och gjorde upp om den åtråvärda regeringsmakten.

De verkliga vinnarna i valet Vetlanda Framåtanda blev ett hot mot makthavarna. De var med i förhandlingar men spelades bort av främst moderater. VF beskylldes bland annat för att ha tagit över landsbygdspolitiken från centern.

Oredan var uppenbar inom alliansen inför valet 2010, då skvaller och rygghugg förekom mellan toppfigurer. Pratet i allianspartierna gick ut på att de inte ställde upp på moderaternas Klas Håkansson, som man då bedömde var kandidat för kommunalrådsposten. Moderaternas slumrande partiorganisation hade inte tillräcklig pejl på vad väljarunderlaget kände till genom den transparens som fanns kring stora motsättningar i partitoppen för att då lansera annan gruppledare än Ramkvillabon Klas Håkansson.

Det finns många motiv för att väcka debatt och nå en opinionsbildning som kan leda till en starkare politisk kommunledning än den vi har i dag. Alternativen ska inte pressas fram de ska redovisas av alla partier som ställer upp till val 2014 i god tid före valet. Säger de 9 partierna inget i frågan, på vad röstar vid då. Jag vill se förändringar på namnen på valsedlar, förnyelse och personval, kan det vara något för Vetlanda? Finns det fler synpunkter från andra som kan vara mer trovärdiga än vad jag är?

Jack Andreén, Vetlanda

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

 1. Moderater och Socialdemokrater styr Vetlanda så att flertalet är mycket nöjda.
  Skolan funkar 5 nya avdelningar i i Bäckseda, äldreomsorgen för snart nya Ekebo.
  Att det fattas poliser på stan är statlig verksamhet, som inte kommun råder över.
  Allt kan bli bättre ja, men man kan inte få allt på bara 2 år. Valet 2014 ser bra ut, för både Moderater och Socialdemokraterna. Tack Håkanson och Bhoman och delvis Hjälm.

 2. Ditt hovsamma inlägg har jag respekt för Christer Svensson. Det finns som du gör – anledning att även tala om det som är bra.
  Det hör också till en sund opinionsbildnig att kunna tala om alternativa lösningar för hur olika koalitioner kan påverka, för som även du säger: ALLT KAN BLI BÄTTRE.

  Som ”socialmoderat” har du att ta ställning för det ena eller det andra i september 2014.

  Jag sympatiserar med nya moderaternas politk, men jag kan i dag inte se förutsättningar för moderaterna att nå framgångar i nästa val på grund av deras ledares sätt att inte bättre föra fram möjlig samverkan med sina allianskollegor.
  Hjelm är du tveksam till. Det är jag också.
  Det är betänkligt när du säger att moderaterna och socialdemokraterna styr Vetlanda. En gammal klyscha som inte jag gillar, för det är inte sant. Alla folkvalda har möjlighet att påverka, tyvärr avstår många – de bildar bara underlag vid omröstningar.
  Mina erfarenheter säger, vad skulle våra politker komma med om de inte hade alla våra duktiga medarbetare, för mig gärna med fokus på dem som är närmast verkligheten ute i verkstan. Den tunga överbyggnaden behöver bantas här och där, till förmån för det kommunen främst är till för – att betjäna folket och näringarna direkt i deras verklighet.

 3. Tack för ditt nya inlägg, det var mer positivt från din sida än på flera år.
  Jag förstår att Du helst gillar att Alliansen även på lokalplanet skulle styra Vetlanda.
  Att de två staka partierna inom Svensk politik gått ihop i Vetlanda, kan för några väcka ett frågetecken. På lokalplanet är det inte mycket som skiljer, det är mer personkemin som gäller.
  Som demokrat ser jag fram mot de återstående två åren.Flera beslut är på gång.

  Ungdomar flyttar för studier i storstäder, om de upplevt Vetlanda som en plats där inget händer………………(det händer mycket i Eksjö utan kulturhus)
  tror jag det är svårt att få dem att återvända med sina familjer.Därför bör vi se om vi har råd med ett nytt kulturhus.! Inte bara ”fin kultur” utan brett musik o teaterliv.Och bostäder på köpet.
  Även en större idrottshall behövs och är snart klar till beslut.
  Visst duktiga medarbetare har kommunen och de är uppskattade.

Kommentarer avstängda