Nyheter

Allianspolitiken problem för husföretag

Den borgerliga alliansen i förening med boverket gör livet surt för de svenska småhusbyggarna. Mikael Olsson, VD hos Myresjöhus, ordförande i branschorganisationen, nobbades nonchalant, när han ville träffa Stefan Attefall, bostadsminister.

Man kan undra över att nämnde minister däremot gick med på att träffa en företrädare för ett enskilt husföretag, LB-Hus, som skedde under onsdagen. Det var det skånska företagets VD Tomas Ringdahl,  som fick företräde.

 

Tomas Ringdahls budskap till bostadsministern  var entydigt: bolånetaket har haft en thydlig negativ effekt på husförsäljningen.

 

”Mer än 70 procent av våra kunder är under 40 år och få har 15 procent att lägga i kontantinsats. Därmed faller deras möjlighet att köpa ett nytt småhus. Minskat bostadsbyggande leder till ökad bostadsbrist och därmed högre priser”, konstaterar Tomas Ringdahl.

 

Bristen på kommunal tomtmark för bostadsbyggande utgör ett annat hinder för branschen.

 

”Delar av branschen befinner sig i kris”, konstaterar Tomas Ringdahl.

 

Det här är uppgifter, som framgick också av det brev Mikael Olsson skickade till Stefan Attefall. Där påpekade han också att boverket med sina nya regler satt stopp för, närmast förbjudit, konsumenterna att bygga billiga småhus på 80-90 kvadratmeter.

 

Men sådant ville inte bostadsministern samtala om med branschens främste företrädare.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook