Höglandet

Allvarlig avloppsläcka på sjukhus – allvarligt skadade Högländare ska inte drabbasEn vattenläcka har inträffat på sterilcentralen på Universitetssjukhuset i Linköping (US) under onsdag förmiddag. Planerade operationer under onsdagen och torsdagen ställs därför in. Också under fredagen ställs operationer in.

UPPDATERAD: 1025, 0950

Det var under förmiddagen som vattenläckan uppstod. Avloppsvatten har runnit in på sterilcentralen och kontaminerat sterilt gods.

Händelsen är bekräftad som allvarlig, särskild sjukvårdsledning på regional nivå har etablerats och US har gått upp i stabsläge.

På grund av vattenläckan ställs delar av planerad kirurgi på US in under hela torsdagen. Akuta operationer (som t ex när svårt skadade Högländare måste föras till universitetssjukhuset) kommer att utföras som vanligt.

UPPDATERING Fredag
Under natten har arbetet pågått planenligt med att isolera läckan, städa, flytta förråd och omsterilisera gods, meddelar sjukhuset på fredagsförmiddagen. Fortfarande måste dock en stor mängd gods omsteriliseras. För att säkra den akuta verksamheten ställs planerade operationer in även under fredagen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook