Eksjö

Älskad av många – Eksjöbo ihjälskjuten av poliser i sitt eget hem

Dödad av Höglandspolisen när han kommit hem till sin lägenhet. Eksjöbo hade många vänner. Älskad av många. Saknad av många.

En drygt 25 år gammal man från Eksjö sköts ihjäl av poliser i Eksjö under dygnet innan julafton. Nu kommer nya otäcka uppgifter om vad som hände dödsnatten.

Höglandspolisen har gått ut med att den dödade mannen var en misstänkt inbrottstjuv sedan tidigare känd av polisen för brottslig verksamhet.

Nu visar det sig att mannen försökte ta sig in i sin egen bostad och av någon anledning måste han krossa en ruta, troligtvis eftersom han frös och inte hade tillgång till sina nycklar. Kanske hade han blivit utelåst.

Det finns också uppgifter om att han redan befann sig inne i sin bostad när poliserna dök upp. Mannen, som kommit till Sverige som ung flykting, led sedan en tid av psykiska besvär vilket inte torde ha varit obekant för polisen om mannen var känd för dem.

Vänner, som deltog vid en stor manifestation för att hedra Eksjömannens liv under tisdagen, intygar att Eksjömannen inte var någon brottsling till personligheten. Vännerna ställer sig helt frågande till varför polisen valde att skjuta ner Eksjömannen med flera kulor. Enligt uppgifter till Höglandsnytt rörde det sig om tre skott som mannen sköts ner med. Det går att anta att åtminstone ett av skotten var varningsskott men om det inte var så föreligger många frågetecken om vad som egentligen hände.

Höglandspolisen lägger locket på och hänvisar till en särskild åklagare som utreder saken. Klart är dock att polisens inledande uppgifter till press och allmänhet inte alls verkar stämma. Höglandspolisen har tidigare gått ut med att Eksjömannen var beväpnad med något slags tillhygge, dock inget skjutvapen. Om mannen dessutom befann sig i eller vid sin egen bostad kan det inte ha förelegat någon misstanke om brott mot mannen.

Klart är att trots att polisen inte omedelbart kunde nå mannens anhöriga så hade han många vänner. Manifestationen under tisdagen ska ha samlat cirka 100 personer.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook