Ambulansen sa magsjuka – mannen kräktes och dog | Höglandsnytt
Höglandet Jönköping Jönköpings län

Ambulansen sa magsjuka – mannen kräktes och dog

Patienten blev rekommenderad att stanna hemma eftersom han led av magsjuka, enligt ambulanspersonalen. Strax därpå dog han av en allvarlig inflammation. Nu har utredningen slutförts

En äldre person avled några dagar efter att magsmärtor och kräkningar bedömts vara magsjuka. Region Jönköpings län anmälde i juli händelsen för prövning enligt lex Maria.

Nu har Inspektionen för vård och omsorg meddelat beslut. Inspektionen godtar sjukvårdsledningens utredning och förklaringar och avslutar ärendet.

Anmälan gäller en äldre patient som bedömdes av ambulanspersonal i hemmet och avled två dagar senare. Patienten fick efter en måltid ont i mellangärdet och kräkningar. Ambulans tillkallades som bedömde att patienten troligen drabbats av magsjuka och gav rådet att avvakta hemma och söka vård nästa dag om det inte blev bättre. Det blev inte aktuellt eftersom hälsoläget förbättrades något.

Två dagar senare avled patienten hastigt i hemmet. Vid obduktion fann man en kraftig bukspottkörtelinflammation.
”Det är ovanligt att bukspottkörtelinflammation leder till plötslig död, utom i ett sent skede av sjukdomen, då man vanligtvis varit så svårt sjuk att man kommit under sjukhusvård. Någon annan förklaring till dödsfallet visade dock inte obduktionen. Utredningen visar att det var tveksamt att hänvisa patienten till egenvård. De undersökningar som ambulanspersonalen gjorde utföll normalt, men EKG borde tagits, även om det i det här fallet inte hade ändrat handläggningen”, säger Terje Blomstrand, chefläkare och ansvarig för lex Maria, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook