ANALYS – De slänger ut 3,5 miljarder kr i onödan – barnen får inte högre betyg

Sveriges 25 största kommuner lägger mer än 3,5 miljarder kronor i extra stöd till skolor med svåra socioekonomiska förutsättningar, visar Dagens Samhälles granskning. Och staten utlovar nu ytterligare miljarder. Men enligt de få utvärderingar som gjorts ger mer pengar inte bättre skolresultat.

Regeringen presenterade för några veckor sen ett nytt statsbidrag som ska ge en mer jämlik skola. Inom tre år är bidraget uppe i 6 miljarder per år.

Men enligt skollagen är kommunerna redan i dag skyldiga att fördela resurserna till skolan efter elevernas behov. Och de 25 största kommunerna lägger i år över 3,5 miljarder kronor på socioekonomiskt baserade tillägg till grundskolor, visar en enkät som Dagens Samhälle gjort.

Men knappt några kommuner har hittills försökt ta reda på vilka effekter extraanslagen fått. De få utvärderingar som gjorts har inte kunnat påvisa några positiva effekter alls.

Enligt en rapport från Stockholms kommun sjunker till och med resultaten på de skolor som får högst socioekonomisk ersättning. En allt lägre andel av eleverna på dessa skolor blir gymnasiebehöriga, och enligt rapporten är det ”oroväckande att så kraftiga resursförstärkningar inte ger utslag på resultaten”.

Dagens Samhälles enkät visar också att de 25 största kommunerna lägger mellan 3 och 18 procent av den totala skolbudgeten för att jämna ut de socioekonomiska förutsättningarna.

Exempelvis Stockholm fördelar drygt 1 miljard kronor om året enligt socioekonomiska kriterier. Tilläggen varierar mellan knappt 2 000 kronor och drygt 50 000 kronor per elev, vilket betyder att de högsta tilläggen nästan fördubblar skolpengen.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: