Ekonomi Eksjö Höglandet Nässjö Vetlanda

ANALYS: Det blir inte bättre för att det är dyrt – går att spara massor på äldreomsorgen

Fritt fram att skära ner ordentligt på äldreomsorgen. Billig eller dyr äldreomsorg spelar ingen roll, enligt tidningen Dagens Samhälles senaste granskning. De äldre ger inte högre betyg till äldreomsorgen i kommuner som satsar mycket pengar än i kommuner som driver verksamheten billigt.

Somliga kommuner lägger 30–40 procent mer pengar på sin äldreomsorg än vad man kan förvänta sig utifrån befolkningens sammansättning. Hos andra ligger kostnaden långt lägre än den förväntade, 20 procent under i extremfallen.

Nöjdheten hos brukarna är generellt hög. I snitt uppgav 87 procent av de svarande i Socialstyrelsens brukarenkät att de är ganska eller mycket nöjda med den omsorg de får. Betygen varierar en hel del.

Men kvaliteten tycks inte påverkas av penninginsatsen – de svagare betygen hittas lika gärna i dyrt driven äldreomsorg som i billig.

– Precis så är det. När vi har studerat kostnader och olika mått på kvalitet har vi inte kunnat hitta några tydliga samband. Även när man tittat direkt på ersättningsbeloppen i LOV i hemtjänsten och jämfört med brukarnöjdhet blir resultatet detsamma. Inga direkta samband, säger Greger Bengtsson, samordnare på avdelningen Vård och omsorg hos SKL, till Dagens Samhälle.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook