ANALYS: Det kommer gå dåligt på Höglandet i sommar


Arbetsgivare i Östra Götaland samt Småland och Gotland, förväntar sig en svagt minskad efterfrågan på arbetskraft under sommaren. Sysselsättningstrenden för det tredje kvartalet ligger på -2 procent, den enda negativa prognosen i landet. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +4 procent, visar Manpowers Arbetsmarknadsbarometer.

– I Östra Götaland ser vi en svagt negativ jobbprognos för det kommande kvartalet. Arbetsmarknaden digitaliseras i snabb takt och det ställer höga krav på företagsledare att fortsätta kompetensutveckla sina medarbetare, inte minst i tider när de inte planerar att rekrytera, säger Lars Forseth, vd för Manpower, i ett pressmeddelande.

Sysselsättningstrenden för Östra Götaland samt Småland och Gotland, är -2 procent, vilket innebär att arbetsgivare i regionen tror på en svagt minskad efterfrågan på arbetskraft under sommaren. Det är den enda regionen med en negativ jobbprognos. Prognosen innebär en drastisk minskning jämfört med samma period 2017, då arbetsgivare rapporterade den näst starkaste sysselsättningstrenden i landet.

Arbetsgivare i Skåne rapporterar landets starkaste sysselsättningstrend på +8 procent, den högsta jobbprognosen från regionen hittills i år. Även arbetsgivare i Västsverige och i Stockholm- och Uppsalaregionen förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft med en sysselsättningstrend på +6 respektive +5 procent.

Åtta av de tio undersökta branscherna i Arbetsmarknadsbarometern har positiva jobbprognoser inför sommaren. Precis som föregående kvartal så återfinns de mest optimistiska arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen, som rapporterar en sysselsättningstrend på +13 procent. Även arbetsgivare i byggbranschen lämnar en stark jobbprognos på +12 procent, ett markant uppsving från föregående kvartal då prognosen låg på -9 procent. Även energisektorn, finans-, fastighets- och uppdragssektorn och parti- och detaljhandeln tror på en starkt ökad efterfrågan på arbetskraft under det kommande kvartalet.

– Arbetsmarknadsbarometern visar en stor efterfrågan på arbetskraft i viktiga branscher som ger många utrikesfödda en fot in på arbetsmarknaden, till exempel hotell- och restaurangbranschen. Vi ser också att rapporterna om en byggkris i Sverige inte återspeglas i jobbprognosen från byggbranschens arbetsgivare, säger Lars Forseth.


Etiketter: