Höglandet Småland

ANALYS: Du mår dåligt därför att du inte fattar vad livet är

Allt fler ungdomar i Sverige lider av ohälsa. Det rör sig främst om stress, men även andra psykiska och fysiska besvär och det är jakten på perfektion som skapar ohälsa bland unga, visar en ny avhandling vid Linnéuniversitetet.

I en ny avhandling från Linnéuniversitetet visar sociologen Linda Hiltunen att ungas upplevelse av ohälsa till stor del bottnar i deras dagliga kamp om att skapa och upprätthålla social status bland sina jämnåriga.

— Många ungdomar strävar efter att visa upp det perfekta livet. Detta är något som skapar stress och ohälsa, säger Linda Hiltunen i ett pressmeddelande.

Studien visar att både de som till synes lever upp till normer om perfektion och de som av olika skäl hamnat utanför mår dåligt. Linda Hiltunen beskriver detta som ett slags perfektionismens tyranni, som påverkar de ungas hälsa negativt.
— Den ständiga strävan mot perfektion gör att man aldrig känner sig nöjd – man når aldrig riktigt fram, säger Linda Hiltunen.

Studien visar också att ungdomarna ständigt arbetar för att undvika och handskas med påfrestande situationer och känslor. Resurser för att undvika och hantera ohälsa är dock ojämlikt fördelade mellan olika grupper av unga. Unga som hamnat utanför etablerade kompisgäng eller som upplever svårigheter inom flera områden i livet är särskilt utsatta och mår i regel mycket dåligt.

— Studien är ett viktigt bidrag för att förstå ungas hälsa. Den visar hur normer om perfektion är en betydande orsak till att unga mår allt sämre, säger Linda Hiltunen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook