ANALYS: Här är Sveriges värsta kommuner | Höglandsnytt
Ekonomi Nyheter

ANALYS: Här är Sveriges värsta kommuner


Köpen av privat skola och omsorg ökar och ett trettiotal kommuner handlar så mycket privat välfärd att de får stora problem om välfärdsbolag stoppas, visar Dagens Samhälles analys.

Förra året ökade skol- och omsorgsköpen med 1,8 miljarder kronor, eller 3 procent, till nästan 59 miljarder kronor. Sedan valet 2014 har de kommunala utgifterna för privata välfärdstjänster ökat med hela 20 procent, eller 10 miljarder kronor.

Det visar en analys av 286 kommuner och alla privata välfärdsutförare inom skola och omsorg i Dagens Samhälle Insikts databas, som samlar kommunernas fakturor från privata välfärdsaktörer.

Ett trettiotal kommuner lägger så stora belopp på privat välfärd eller har en så hög andel privat utförda tjänster att de skulle tvingas till drastiska åtgärder om rikspolitiska beslut om tuffa tillståndsregler eller vinsttak satte stopp för företagen, visar Dagens Samhälles granskning.

– Det skulle leda till kommunalt kaos och dramatiska konsekvenser om bolag snabbt skulle tvingas till nedläggning. Flera av kommunerna skulle antagligen inte klara det, säger Henrik Jordahl, docent, välfärdsforskare och programchef vid Institutet för näringslivsforskning (IFN), till DS.

Sveriges mest privatiserade kommun är Täby, som lägger drygt 20 000 kronor per invånare på privata skol- och omsorgstjänster. Här står privata aktörer för nästan hälften av Täbys samlade kostnader. I toppen finns också Danderyd, Nacka, Vellinge, Solna, Vaxholm, Ekerö, Knivsta och Värmdö.

Bland de kommuner som lägger mest pengar totalt på privat skola och omsorg finns Stockholm, Göteborg, Uppsala, Nacka, Linköping och Malmö.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook