"Anmärkningsvärd brist" på Vrigstad skola – Skolinspektionen granskar | Höglandsnytt
Nyheter Sävsjö

”Anmärkningsvärd brist” på Vrigstad skola – Skolinspektionen granskar

Elever får inte undervisning på sina modersmål och flickor måste ha dispens för att få bära slöja. Skolinspektionen slår ner på Vrigstad skola efter sitt besök i höst.

Skolinspektionen granskar skolorna i Sävsjö kommun under hösten.
Enligt rapporten från besöket på Vrigstad skola finns flera brister som kommunen måste åtgärda.
Bland annat måste lärare bli bättre på att anmäla till rektor när ett barn inte kommer få godkända kunskapskrav eller har andra svårigheter.

Skolinspektionen påpekar också att ett antal så kallade nyanlända barn inte får studiehandledning på sitt modersmål. Kritik mot detta fanns redan för 8 år sedan.
”Det är mycket anmärkningsvärt att denna brist kvarstår”, skriver undervisningsråd Ebba Svartz i sitt tillsynsbeslut.

Enligt skolans ordningsregler krävs att föräldrar ansöker om dispens för att flickor ska få bära slöja (som uttryck för religiös övertygelse). Enligt Skolverket är ordningsregeln inte ”förenlig med författningarna” om bland annat diskriminering och Skolinspektionen delar ut en anmärkning till skolan.
Rektor Eva Svensson kallar regeln för ”ogenomtänkt” och att den ska tas bort eftersom det inte finns något behov för den.
Regeln var en del av det allmänna förbudet mot att bära huvudbonader på lektionerna.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

10 Comments

 1. Hur skulle vi ha det nu, fick man bära religiösa symboler eller ej? Slöja är uttryck för viss religiös övertygelse. Än en gång böjer vi oss för en minoritet som kräver att inte behöva anpassa sig till våra regler.

 2. I den ”religions-neutrala” svenska skolan är det strikt förbjudet att förmedla ngn som helst propaganda för eller vittnesbörd om trosuppfattning.
  Fullkomligt absurda företeelser har vi hört mkt av på sistone, som tex svenska kyrkans präster som får ”yrkesförbud” på deras egen arbetsplats, kyrkorummet.
  Däremot fritt fram att bedriva muslimsk indoktrinering i den offentliga skolan, utsättande andra elever för indirekt stämpling som moraliskt mindre värda. En flicka/kvinna UTAN slöja är enligt deras primitivt sexfixerade tro definitionsmässigt redan ” lösaktig”.
  Hur kan dylika RELIGIÖSA markörer tillåtas ?

 3. Märkligt att Skolinspektionen anmärker på dessa saker.
  – Eleverna bor i Sverige, här är faktiskt svenska det officiella språket
  – Om man inte får ha huvudbonader på lektionerna, varför ska man då tillåtas bära slöja? Det kallar jag diskriminering — mot de övriga eleverna.

 4. Jag finner det anmärkningsvärt att med tanke på att svenska skolor förbjuder allt kristet under skoltid varför får man då bära slöja i svenska skolan? Sjöjan står ju för religion det också.Islam.
  Varför är oikifobiska influenser OK? Förklara för mej för jag förstår inte.

 5. Det föreligger inget fel i att förbjuda symboler för totalitära politiska idiologier i skolan. Något som tydligt framgår i europadomstolens dom Dahlab vs Schweiz. Skolan skall värna om sekulära värden. Man motverka inte förespråka djurplågeri, apartheid samt dödsstraff för apostater, hädare, homosexuella och äktenskapsbrytare.

 6. Vad trött man blir på detta land. Att ens tänka tanken på protestantisk religion är nästan brottsligt i svenska skolan särskilt vid juletid. Idioter efter idioter med dubbelmoral och ett hat mot svensk kultur och tradition verkar vara dom enda människorna som blir anställda som rektorer eller på skolinspektionen. Undra när julskinkan ska förbjudas så att ingen nybyggare blir kränkt.

 7. Jag föreslår att alla elever som vill ha keps/mössa eller liknande på sig i klassrummet sätter ett litet kors på bonaden och hänvisar till kristendomen. Om islamska huvudbonader tillåts ska självfallet även kristna huvudbonader tillåtas. Anmäl annars för diskriminering.

 8. Självklart att man anpassar sig efter sederna och reglerna i det land dit man flytt eller? de borde vara tacksamma och rätta sig i ledet. Idioti-politik som har tillåtit det att gå så här långt.
  min röst kommer gå till SD.

 9. Det finns knappt pengar till vanlig undervisning… Då tycker jag att man kan prioritera bort modersmålundervisning… Man får tillräckligt hemma och föräldrar som vill lära sina barn modersmålet korrekt kan sköta det själva! Och de tar bort allt som har med kristendom i skolan då ska de ej gynna muslimer

Kommentarer avstängda