Eksjö Höglandet Nässjö Nyheter

Annebergsbor möter monsterledning

Ikväll tisdag håller Svenska Kraftnät det första av tre samrådsmöten på Höglandet kring den kommande kraftledningens dragning.

Annebergsborna tillhör dem som får den nya mycket kraftfullare 400 kV-ledningen tätt inpå sig.

Ledningsstolparna blir upp mot 40 meter höga och kräver över 70 meter bred skogsgata. Norr om Anneberg kommer ledningen att gå bara ett par hundra meter från tätortens bebyggelse, något som Svenska Kraftnät kallar för ”kritisk passage”.

Det är nu kommet till den tredje rundan med samrådsmöten. Ikväll tisdag på Hotell Högland i Nässjö. På onsdag i Eksjö och på torsdag i Mariannelund.
Protesterna har tidigare varit skarpa, inte minst i Anneberg, mot statliga affärsverket Svenska Kraftnäts planer. Många har känt sig oroliga över strålning och ilskna över otillräckliga ersättningar för mark och förlorade värden på fastigheter. I folkmun har ledningen emellanåt kallats ”monsterledning” och lokala krafter har kämpat för att ledningen ska grävas ned.
Ledningen dras från ett uppgraderat kärnkraftverk norr om Oskarshamn genom Kalmar län, Eksjö kommun, en bit in i Aneby kommun och till Barkeryd i Nässjö kommun för att där sammankopplas med nya Sydvästlänken för el-export till Europa, ett projekt med stora miljardintressen.
Svenska Kraftnät beräknar ha sin ledning igång tidigast i december 2018, en försening med två år jämfört med ursprunglig plan.

Av: Redaktionen, [email protected]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

  1. Tja, ska vi ha en levnadsstandard i det här landet så kräver det eftergifter…och att människor landet lyfter blicken och inser att alla former av ”motorvägar” gagnar det totala samhället…

Kommentarer avstängda