ÄNTLIGEN 48 miljoner kr till sjuka människor på Höglandet | Höglandsnytt
Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Toppnyheter Tranås Vetlanda

ÄNTLIGEN 48 miljoner kr till sjuka människor på Höglandet


34,6 miljoner kronor till Region Jönköpings län från patientmiljarden och kanske 13,8 miljoner kronor för en bättre cancervård.

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting är nu överens om fyra olika överenskommelser för en trygg och nära vård. Överenskommelserna omfattar närmare 2 miljarder kronor, där majoriteten går till landstingen och regionerna.

– Vi satsar på en trygg och modern vård i hela landet. Patientmiljarden och överenskommelsen om kortare köer i cancervården är viktiga pusselbitar för att kapa vårdköerna och förbättra tillgängligheten, säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

– De överenskommelser vi nu träffat med regeringen kommer att bidra till en fortsatt god utveckling av vården och vara till gagn för både patienter och personal. Vi är särskilt nöjda med satsningen på primärvården och cancervården, men även att vi kan fortsätta att utveckla kvalitetsregister för en kunskapsbaserad sjukvård, säger Anders Henriksson, 1:e vice ordförande SKL

Patientmiljarden innebär preliminärt 34,6 miljoner kronor för Region Jönköpings län. Satsning presenterades i budgetpropositionen för 2018 och ska stödja ett införande av den förstärkta vårdgarantin i primärvården från den 1 januari 2019. Det innebär att patienten inom tre dagar ska få en medicinsk bedömning från legitimerad vårdpersonal (jämfört med dagens sju dagar för att få träffa läkare).

Kortare väntetider i cancervården är en fortsättning på en pågående satsning från regeringen. För 2018 fördelas 500 miljoner kronor. För Region Jönköpings län innebär detta 6,9 miljoner kronor . Efter redovisning om att de uppfyllt överenskommelsens krav kan ytterligare cirka 6,9 miljoner kronor utbetalas.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook