Höglandet Nyheter Ydre

ÄNTLIGEN – 90 miljoner kr till VÅLDSAMMA MÄN

Länsstyrelserna får ökat stöd för sitt pågående arbete mot mäns våld mot kvinnor. Stödet är på 90 miljoner kronor för 2018, en ökning på 30 miljoner kronor från 2017. Länsstyrelsen i Östergötlands län (med Ydre) får också genom det särskilda nationella uppdraget 14 miljoner kronor under 2018 för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck, meddelar nu regeringen

Båda uppdragen är en del av regeringens nationella strategi om att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och medlen som nu betalas ut aviserades höstbudgeten, som bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

– Frågan om mäns våld mot kvinnor behöver alltid prioriteras högt. Våldet skadar både de utsatta kvinnorna och samhället i sin helhet. Kunskap och förebyggande insatser måste nå hela landet, och i det arbetet är länsstyrelserna centrala, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér i ett pressmeddelande.

Inom Länsstyrelsen i Östergötlands uppdrag ingår förutom att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck också att förebygga och bekämpa barnäktenskap, tvångsäktenskap samt könsstympning av kvinnor och flickor. Länsstyrelsen ska bland annat tillhandahålla stöd och information till yrkesverksamma som kommer i kontakt med berörda grupper, stödja myndigheter, övriga länsstyrelser och utveckla ett program för våldsförebyggande arbete med föräldrar.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook