Ekonomi Nässjö

”Äntligen” – efter 32 år i det tysta i Nässjö

Ingvar Andersson och Christer Abrahamsson, ägare av TURAB, har utsetts till Årets företagare i Nässjö kommun. ”Äntligen, vi har jobbat i det tysta”, säger Christer Abrahamsson.

Ingvar Andersson och Christer Abrahamsson på Turab. Foto: Henrik Simonsen
Ingvar Andersson och Christer Abrahamsson på Turab. Foto: Henrik Simonsen

Företaget, TURAB (Turbin & Regulatorservice AB) tillverkar, underhåller och renoverar vattenturbiner för småskalig vattenkraft och ägs tillsammans av Ingvar Andersson och Christer Abrahamsson.

”Det är väldigt roligt att få den här uppmärksamheten, vi har drivit vår verksamhet i 32 år och det känns som ”äntligen”. Det är jättekul”, säger vd Christer Abrahamsson

Företaget har genom åren tuffat på stabilt utan att behöva avskeda personal eller hamna i obestånd. När Christer Abrahamsson kom in i företaget var de sju anställda, idag är de 35 men fortfarande lite okända på hemmaplan trots att de är en av bara tre kvarvarande svenska turbintillverkare.

”Det kommer att göra oss lite mer kända på orten här, vi har jobbat i det tysta och inte varit med så mycket i offentliga sammanhang. Jag hoppas att det kommer att stärka oss lite på arbetsmarknaden, att det blir lättare att rekrytera. Man måste vara en attraktiv arbetsgivare om man ska få det rätta folket”, säger Christer Abrahamsson.

TURAB, Turbin & Regulatorservice AB grundades 1965 av Uno Leander och Boye Rooth som arbetat på föregångaren Nässjö Turbin AB som gick i konkurs.
För några år sedan lät man bygga ut sina lokalerna med 1300 kvadratmeter verkstad och 243 kvadratmeter kontorsyta. Det handlar om en serie investeringar på 15 miljoner kronor i mark, byggnader och lyftkranar och cirka 7,5 miljoner kronor i verktygsmaskiner.
Turab omsätter 70 miljoner kr och gjorde enligt senast tillgängliga bokslut en vinst på 15,2 miljoner kr, efter att ha betalat ut 13,1 miljoner kr i löner. En vinstmarginal på ca 22 procent som legat konstant de senaste fem åren.

Priset för Årets företagare delas ut av en jury bestående av representanter från Nässjö Näringsliv AB och organisationen Företagarna.
Motiveringen för årets pris lyder:
Företagarna tillverkar och effektiviserar vattenturbiner för produktion av miljövänlig och förnyelsebar el.
Det finns en teknisk höjd i företaget med konstruktion och utveckling. Företagarna har jobbat med att plocka in praktikanter, på ett generöst sätt har de delat med sig av kunskap till andra företagarkollegor där även nationella förutsättningar diskuterades för kraftnäringen och där man påverkar branschen på nationell nivå.
Ledningen skapar en trivsel och en god anda, vilket gör att människor stannar och växer med uppgifterna. Nyckeltal visar att företaget växer med en starkare rörelsemarginal än de flesta internationella aktörerna.
De sätter Nässjö på kartan via sina internationella projekt på Nya Zeeland, i Honduras och i Kina där man varit så innovativa att man fått leverera rusningsvakter till världens största vattenkraftverk.
Företagarna var tidigt ute och fick kvalitetscertifiering. För TURAB innebär kvalitet tillförlitlighet, prestanda,
leveranssäkerhet och god servicegrad.
Företagarna satsar framåt och har byggt till och investerat i fortsatta produktivitetsförbättringar. Personalens
kunskap lyfts fram och det finns en stor öppenhet i företaget med träffar varje vecka och där resemontörer
informeras ute på fältet.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook