Äntligen lag mot diskriminering av gamla

”Folkpartiet har i många år kämpat för att det ska vara olagligt att diskriminera någon pga ålder. Den 7 november så klubbade riksdagen äntligen igenom detta”, skriver Eksjöpolitikern och riksdagsledamoten Emma Carlsson-Löfdahl (fp) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

Tidigare så har vi haft ett förbud mot åldersdiskriminering i arbetslivet men denna gäller nu alla områden.

De flesta är inte medvetna om att äldre diskrimineras i samhället men det sker kontinuerligt. Ett exempel är att äldre personer nekas lån på banken, trots att de har goda säkerheter i fast egendom tex bostad. De har även nekats kreditkort och bensinkort med hänvisning till hög ålder. En del bostadsrätter har satt en maxålder i sina stadgar. Ja, listan på exempel kan göras hur lång som helst.

Vi måste inse att ”gruppen äldre” består av individer som inte kan klumpas ihop till en homogen grupp. De är, precis som alla andra, individer med olika önskemål och behov och ska bemötas utifrån detta. Ålder är en siffra på ett papper och inget annat. En 70-åring kan vara mycket piggare och större chanser att leva ytterligare 20 år än en 40-åring som missköter sin hälsa.

Som liberal så anser jag att det är individens valfrihet och rättigheter som ska stå i centrum, oavsett när man är född.

Den 1 januari kommer lagen att träda i kraft. Sverige kommer att vara ett av de första EU-länderna som inför detta, det är något som vi ska vara stolta över.

Emma Carlsson Löfdahl (fp), riksdagsledamot
Barbro Westerholm, riksdagsledamot och talesperson i äldrefrågor (fp)

[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Äntligen lag mot diskriminering av gamla”

  1. Profilbild för Tony Ljungberg
    Tony Ljungberg

    Lagen behövs verkligen, då åldersdiskriminering pågår för fullt över hela landet. Det är inte bara pensionärer som åldersdiskrimineras utan även de som är 40+ och som är arbetssökande. Problemet med lagen och som även skulle tittas på är vem som ska ha bevisbördan. Idag är lagen så utformad att bevisbördan ligger på den som är diskriminerad vilket är fel, då det kan vara svårt för den diskriminerade att bevisa diskrimineringen. Det är för lätt att formulera bort en diskriminering så att den inte gäller som bevis. Har själv blivit diskriminerad vid arbetssökan men kan inget göra pga. just detta

  2. Profilbild för hagbard
    hagbard

    Kommer lagen även gälla äldre svenskar?